Найбільший виробник вантажівок в рф потрапив під нові санкції США

08:00 30.06.2022

КамАЗ став лідером в російському автопромі за кількістю застосованих до нього міжнародних санкцій.

Сполучені Штати ввели блокуючі санкції проти найбільшого російського виробника вантажівок – КамАЗ.

Як пише Комерсант, на який посилається ЦТС, КамАЗ та низку дочірніх структур до SDN-list. SDN забороняє будь-які угоди американським особам, якими вважаються не тільки компанії, зареєстровані в США, а й зареєстровані відповідно до законодавства США, а також американські фізособи та банки, які використовують долари як валюту платежу.

Нові обмеження можуть ускладнити КамАЗу доступ до імпортних компонентів навіть від китайських партнерів, що поки що залишилися у російського автовиробника. Крім того, концерн, у якого близько 10% виручки обіймає експорт, навряд чи зможе зберегти його навіть в нинішньому обсязі.

28 червня OFAC (Офіс по контролю за іноземними активами Мінфіну США) включив КамАЗ, його голову Сергія Когогіна, а також дочірні однойменну лізингову компанію, НЕФАЗ (50,01%) та Тутаєвський моторний завод (ТМЗ; 64,43%) у SDN-list. При цьому Мінфін США дозволив проведення угод із НЕФАЗом і ТМЗ із сільськогосподарського обладнання до 22 грудня.

З прес-релізу OFAC випливає, що КамАЗ включений до санкційного списку через те, що його техніка була помічена при пересуванні російських військових територією України, а вантажівки цієї марки, які належать російським військовим, були помічені в білорусі з ракетами комплексів «Іскандер».

В росії констатують, що наразі КамАЗ є лідером за обсягом санкційних обмежень у російському автопромі - він вже знаходиться під санкціями Австралії, Канади, ЄС, Нової Зеландії, Швейцарії та Великобританії. У SDN-list із автобудівної галузі РФ до цього було включено лише групу ГАЗ. На відміну від санкцій ЄС обмеження США мають екстериторіальне застосування.

Ще в березні повідомлялося, що через санкції КамАЗ мав намір наростити виробництво старих модифікацій вантажівок через дефіцит імпортних компонентів.

Підприємство КамАЗ знаходиться у санкційних списках України, Канади, США, Великобританії та ЄС у зв'язку з озброєною агресією рф проти України.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему