У Румунії проводять масштабні обшуки за підозрами у шахрайстві з коштами ЄС

16:40 28.06.2022

Європейська прокуратура (EPPO) проводить 160 обшуків у рамках розслідування про можливе зловживання з коштами Євросоюзу та з нацбюджету Румунії.

Як пише Європейська правда, про це у відомстві повідомили 28 червня.Обшуки за участі сотень правоохоронців проводяться у тому числі у домівках держслужбовців та у держустановах в рамках розслідування про можливе зловживання коштами на суму понад 5 млн євро, які відмивали через складну фінансову схему. Допитати планують 30 осіб. Організована група, як вважається, діяла у Румунії та Австрії.

У рамках розслідування, розпочатого пів року тому, було встановлено, що з 2017 року організована злочинна група створила понад 150 фіктивних компаній та використовувала їх для шахрайського отримання європейського і національного фінансування.

Фірми подавали заявки на отримання коштів нібито на закупівлю обладнання або товарів на підставі частково або повністю неправдивих документів, або використовували сфабриковані рахунки на закупівлю тих чи інших товарів. У більшості випадків насправді закупівель не відбувалося і для кількох різних проєктів використовувалось те саме обладнання. Надані цим компаніям кошти зазвичай знімав готівкою хтось із оточення членів групи, а далі кошти передавалися безпосередньо їм. Після того кошти використовувались для потреб інших осіб та організацій з приховуванням їхнього реального походження.

Розслідування спільно здійснювали EPPO та румунські відомства. 

Ще на цю тему