Україна готова відкрити Одеський порт для вивезення зерна, але Росія не дає гарантій — Кулеба

12:00 05.06.2022

Однією з перешкод для експорту українського врожаю через Одеський порт є те, що Росія може скористатися цим коридором для нападу на місто. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з порту Одеса. Питання в тому, як гарантувати, що Росія не скористається цим торговим шляхом для того, щоб атакувати Одесу. Наразі гарантій від Росії немає”, – написав Кулеба у Twitter.

Він додав, що Україна продовжує шукати варіанти рішення спільно з ООН і партнерами.

Через те, що Україна є одним з найбільших світових експортерів зерна та олії і експорт здійснювався переважно морем, блокада Росією чорноморських портів загрожує глобальним зростанням цін на цю продукцію та дефіцитом в низці країн Африки і Близького Сходу.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України і надати безпекові гарантії про ненапад. Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, «якщо Україна розмінує порти» та в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки.