Напередодні нафтової угоди ЄС «чорне золото» зростає в ціні

14:20 30.05.2022

Ф'ючерси на сиру нафту марки WTI піднялися на 1% до приблизно 116 доларів за барель, досягнувши найвищого рівня за майже три місяці.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на фінансовий портал tradingeconomics.com.

Причина - спекулятивні очікування трейдерів напередодні оголошення можливої угоди ЄС про заборону російської нафти та послаблення обмежень щодо коронавірусу у великих містах Китаю.

«Попри те, що не вдалося домовитися про ембарго на російську нафту в неділю, очікується, що уряди ЄС продовжать роботу над угодою про заборону морських поставок російської нафти, дозволяючи поставки нафтопроводами, перед самітом ЄС у понеділок», - йдеться у повідомленні порталу.

На думку аналітиків порталу, ембарго на російську нафту загрожує загостренням на світовому ринку нафти на тлі зростання попиту на бензин, дизельне паливо та реактивне паливо напередодні пікового літнього сезону попиту в США та Європі.

West Texas Intermediate (скор. WTI) — марка нафти, що видобувається в Західному Техасі (США). Здебільшого використовується для виробництва бензину, тому на даний тип нафти високий попит, зокрема, у США та Китаї. Ціна на неї широко використовується як один з показників світових цін на нафту, тому вона є одним із так званих маркерних, або еталонних сортів нафти. Ф'ючерси на WTI торгуються на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX).

Як повідомляв Укрінформ раніше, ціни на сиру нафту марки Brent піднялася до найвищого рівня з кінця березня. На тлі очікуваного нафтового ембарго щодо росії ціни за день зросли на 2,8% і досягли 117,25 долара за барель.

Як відомо, Єврокомісія винесла на розгляд країн-членів пропозицію щодо запровадження шостого пакету санкцій проти росії як країни-агресора. Цей пакет, що передбачав поступову відмову від поставок у ЄС російської нафти, був заблокований через позицію Угорщини, яка заявила про неможливість відмовитися від поставок російської нафти. Водночас надходження від торгівлі енергоресурсами становлять левову частку бюджету російської федерації та дозволяють кремлю продовжувати фінансування «машини війни».

Ще на цю тему