В Україну прийшла партія підозрілого дизпального з Туреччини через молдавський порт

20:20 02.08.2023

На український ринок почало надходити дизельне пальне з молдавського порту Джурджулешти, куди нещодавно прибула партія з турецького порту Мерсін, який є найбільшим отримувачем дизпалива та газойлів з Росії.

Про це пише издание Порти Украіни со ссылкой на Enkorr.

Партію з 3150 тонн доставило судно Iman Bahram Mammadzadeh (прапор — Ліберія).

Відповідно до торговельних документів, низькосернистий дизель (ULSD) відвантажено 23 липня з терміналу Savka Kadoil, його власником виступає молдовська NaftaTrans SRL, а первинним продавцем — Gouden Dutch Petroleum (Туреччина). Постачання супроводжується сертифікатом походження, виданим турецькою ТПП у Іскендеруні. Країна походження товару зазначена як Туреччина.

За даними джерел enkorr, серед покупців — низка невеликих українських компаній.

Заявлена премія у Джурджулешти — плюс $50 до котирування FOB MED, тоді як продукт турецьких НПЗ коштує не менше ніж плюс $120. Це викликає обґрунтовані підозри щодо походження пального”, — каже один із трейдерів, який також отримав пропозицію на ДП з Iman Bahram Mammadzadeh.

З його слів, продавець уже повідомив контрагентам, що невдовзі планується нове постачання ДП з Мерсіна на схожих умовах.

Порт Мерсін, звідки Iman Bahram Mammadzadeh прийшов у Джурджулешти, відомий як найбільший отримувач дизпального й інших газойлів із Росії. За січень-червень термінали у Мерсіні прийняли з російських портів 2,13 млн тонн російського пального, що складає близько 18% всього імпорту з Росії за цей період.

Згідно з даними турецької митниці, у Мерсіні працюють декілька терміналів. Найбільші обсяги обробляють ATAS, OPET, Aves, Kadoil, Nergis, Savka та Turkis enerji. Термінали Savka й Kadoil за січень-червень 2023 року прийняли 363,3 тис. тонн із Росії, зокрема 70 тис. тонн у червні.

На початку 2023 року в Ренійському морському порту був помічений танкер Anna (прапор — Коморські острови), який привіз російське дизпальне під виглядом албанського продукту.

Теми:

Ще на цю тему