Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію про «фейкові новини»

18:00 02.04.2022

Рада ООН з прав людини на 49-му засіданні 1 квітня ухвалила план дій щодо боротьби з дезінформацією.

Про це повідомляє Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

«Офіційно запропонований Україною, Японією, Латвією, Литвою, Польщею, Великою Британією і США проєкт резолюції A/HRC/49/L.31 Rev.1 «Роль держав у протидії негативному впливу дезінформації на здійснення та реалізацію прав людини», представлений на Женевському форумі, наголошує на головній ролі урядів у протидії поширенню фальшивих наративів», – ідеться у повідомленні.

Як зазначається, документ акцентує на тому, що «навмисне створення та поширення неправдивої або маніпулятивної інформації, призначеної для введення в оману аудиторії з метою заподіяння шкоди в особистих або політичних чи фінансових цілях», дедалі більше зростає, і це негативно впливає на здійснення й реалізацію прав людини.

Водночас зауважується, що дезінформація не нове явище, але сучасні цифрові інструменти та платформи соціальних медіа створили передумови для масштабного поширення зловмисної недостовірної інформації, до моменту появи можливості оскарження та видалення неправдивих фактів.

В Нацраді уточнили, що, на жаль, проєкт резолюції A/HRC/49/L.31 Rev.1 підтримали не всі країни. Зокрема, Китай відмовився голосувати, заявивши, що документ недостатньо враховує першопричини фейкових новин і роль правозахисних механізмів. Не підтримала резолюцію і Венесуела.

Тим часом Франція наполягала на тому, що дезінформація дедалі частіше використовується для нападу на правозахисників і журналістів, і закликала до більшої координації між державами для боротьби з нею. З цією тезою погодилася Індія.

Теми:

Ще на цю тему