Затримання в Криму, проходження Красною площею та лідерство в Європі за кількістю довічних ув'язнених: турецькі ЗМІ про Україну

20:45 06.09.2021

Туреччина вимагає якнайшвидшого повернення додому до своїх родин затриманих у Криму кримськотатарських активістів, у тому числі й першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

Про це, як повідомляє турецьке державне інформаційне агентство «Anadolu» заявив прессекретар МЗС Туреччини Танжу Білгіч.

«Ми з тривогою спостерігаємо за подіями. Бажаємо якнайшвидшого повернення додому до своїх родин Нарімана Джеляла і чотирьох затриманих разом із ним кримських татар», – йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Своєю чергою турецький державний телеканал TRT повідомляє, що 5 вересня, наступного дня після затримань у Криму, в Києві біля російського посольства пройшла акція протесту.

Представники громадськості протестували проти затримань не тільки п'яти кримськотатарських активістів, а також проти жорстокого розгону в Сімферополі близьких активістів, які зібралися біля будівлі ФСБ.

Як повідомляє телеканал, в акції біля російського посольства взяли участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, його заступник, депутат Верховної Ради Ахтем Чийгоз і багато інших.

Активісти заявили, що продовжуватимуть боротися доти, допоки їхні друзі не будуть звільнені.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний висловив бажання проїхатися танком центральною вулицею Москви Арбаті та Красною площею.

Слова Залужного цитує турецький новинний портал Haber.Sol.

Головнокомандувач ЗСУ заявив про це під час телеінтерв'ю українському телеканалу, відповідаючи на питання одного з глядачів. Залужний зазначив, що не проти проїхати з українським прапором і музикою.

Видання нагадує, що Залужний родом із Житомирської області. Він був призначений головнокомандувачем Збройними силами України 27 липня 2021 року. До цього — був командувачем військами оперативного командування «Північ» у зоні проведення операції Об'єднаних сил (ООС).

Україна займає перше місце серед країн Європи за кількістю громадян, засуджених до довічного ув'язнення.

Про це, як пише Ukrhaber, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час зустрічі з главою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер.

Денісова повідомила, що в Україні 1536 осіб довічно ув'язнених. Серед них — громадянин С., зазначила омбудсмен, який роками чекає перегляду вироку Апеляційного суду АР Крим від 26 листопада 2004 року щодо нововиявлених обставин.

«Російська Федерація відмовляється передати їх (справи, — прим. ред.) Україні, оскільки кримінальні справи ведуться в тимчасово окупованому Криму, а в міжнародних договорах немає норми про передачу справ», – сказала Денісова.

Вона повідомила, що зараз законодавство України не передбачає дієвого механізму звільнення довічно ув'язнених від подальшого відбування покарання і позбавляє так званого права на надію – перегляду рішення суду через певний проміжок часу.

Ще на цю тему