Євросоюз розширив «кримські» санкції - у список додали п’ятьох членів Держдуми РФ

09:40 22.02.2022

Євросоюз поширив санкції ще на п’ятьох осіб, причетних до проведення виборів до Держдуми РФ у вересні 2021 року на території тимчасово окупованого Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС ухвалила сьогодні обмежувальні заходи, в межах правових рамок для застосування санкцій, щодо ще п’ятьох осіб за активну підтримку дій та імплементацію політики, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Ці особи є членами Державної думи Російської Федерації, які були обрані для представлення незаконно анексованого Кримського півострова та міста Севастополь 19 вересня 2021 року. Серед них також голова та заступник голови виборчої комісії Севастополя», - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Європейський Союз не визнає спробу анексії Криму та міста Севастополь Російською Федерацією і засуджує порушення Росією міжнародного права. При цьому ЄС залишається непорушним у підтримці територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Таким чином, обмежувальні заходи ЄС у зв’язку із порушенням територіальної цілісності України поширюються на 193 осіб та 48 установ. Всі вони є суб’єктами для заморожування активів, включаючи заборону надання їм будь-яких фондів. Крім того, на цим людям не дозволяється в’їжджати або транзитом перетинати територію Євросоюзу.

Також зазначається, що рішення про внесення додаткових осіб до санкційного списку ЄС не є пов’язане із нинішньою безпековою ситуацією.

Відповідний правовий акт з іменами цих осіб буде оприлюднений в Офіційному журналі ЄС.

Я повідомлялося, обмежувальні заходи за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України були вперше застосовані 17 березня 2014 року. Відтоді їх дія постійно продовжувалася, і зараз санкції чинні до 15 березня 2022 року.

У відповідь на кризу в Україні Європейський Союз застосовує також економічні санкції проти визначених секторів російської економіки, вони є чинними до 31 липня 2022 року. Ще один пакет обмежувальних заходів ЄС застосовується у відповідь на спробу анексії Криму та Севастополя, дія цих санкцій обмежена територією півострова та міста і була продовжена до 23 червня 2022 року.
 

Ще на цю тему