Чорноморські порти України працюють у штатному режимі 

20:40 14.02.2022

Переважна більшість суден використовують альтернативний коридор за межами закритих Російською Федерацією (РФ) під приводом проведення військових навчань зон акваторії Чорного моря та дотримуються рекомендованої ізобати глибин 20 метрів для сполучення з українськими портами, які працюють в штатному режимі. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, пише видання Порти України.

В міністерстві поінформували, що наразі спеціальні судна ДУ «Держгідрографія» обстежили понад 50% морського коридору між західною межею району незаконних морських навчань РФ та південно-східним краєм Дністровської банки. Глибини підтверджено в межах 15-22 метра, а отже чинні рекомендації суднам щодо безпечного заходу до портів Одеської затоки лишаються чинними.

До кінця 14 лютого роботи будуть завершені, а вся інформація — негайно доведена до суден у прибережних попередженнях України (ПРИП). Також будуть оновлені навігаційні карти у встановленому порядку та опубліковано у повідомленнях мореплавцям України.

Ми продовжуємо робити все, щоб не допустити будь-яких перешкод для судноплавства та заходів до українських портів. Головне наше завдання — забезпечити безпеку проходу суден та не дати дестабілізувати ситуацію. Торговельні судна завчасно отримали рекомендації і прийняли їх, а отже чорноморські порти працюють у звичному режимі”, — зазначив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

Минулого тижня РФ оголосила про перекриття для ракетних та артилерійських навчань районів Чорного та Азовського морів, включно з судноплавними коридорами, майже на тиждень, починаючи 13 лютого 2022 року

Крім того, РФ видала нові прибережні попередження, якими під приводом військових навчань закрила для судноплавства додаткові ділянки акваторії Чорного моря навколо окупованого Криму з 11 лютого до 11 березня.

Через небезпеку плавання на підходах до морських портів Одеської затоки МІУ рекомендувало торговельним суднам використовувати морський коридор у районі Дністровської банки між західною межею району навчань РФ та південно-східним краєм Дністровської банки. Суднам, які прямують до портів Одеської затоки рекомендовано при плаванні дотримуватись ізобати глибин 20 метрів, яка вказана на чинних навігаційних картах.

Як повідомлялось, станом на 14 лютого частина суден ігнорує запроваджені Росією через навчання обмеження на судноплавство в Чорному морі.
 

Ще на цю тему