Міністр оборони Румунії розповів, чого чекати його країні у разі нападу РФ на Україну

20:40 10.02.2022

Для Румунії немає безпосередньої загрози у разі вторгнення Росії до України, але в уряді готові до можливих побічних наслідків такого сценарію. 

Прог це розповів міністр оборони Румунії Васіле Динку, пише «Європейська правда» з посиланням на Digi24.

На запитання про те, чи є у разі російського вторгнення в Україну небезпека для Румунії, міністр відповів, що «небезпеки для Румунії нема» і жителям країни не варто хвилюватися.

«Ми готові до потенційних побічних ефектів у разі конфлікту, у разі такої ситуації ми готові приймати біженців і надавати гуманітарну допомогу. Але це не той випадок, коли конфлікт безпосередньо вплине на Румунію», - сказав він. 

Міністр уточнив, що про такі потенційні сценарії вже говорили на засіданнях - як прийом людей, які втікатимуть від війни, так і підтримку евакуації. 

Васіле Динку також відповів російському послу у Бухаресті щодо бажання Кремля отримати письмові гарантії, що озброєння, розгорнуте на базі Девеселу в Румунії, має виключно оборонне призначення, а також закидів, що переміщення додаткових сил США до Румунії лише нагнітає напругу. 

«Ми не думаємо, що у цій ситуації потрібні письмові гарантії. Що насправді зараз намагається робити Росія - це на папері «поділити світ», створити нові зони впливу. Саме це РФ має на увазі, коли говорить про письмові гарантії», - наголосив він. 

Міністр додав, що НАТО і колективний Захід дотримується принципів непорушності кордонів і що держави повинні мати можливість вільно визначати своє майбутнє.
 

Ще на цю тему