Постпред США при ООН розповіла, чи можлива військова відповідь у разі вторгнення РФ в Україну

08:40 22.01.2022

Постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що у Вашингтоні розглядають заходи воєнного характеру на випадок вторгнення Росії до України.

Вона зазначила, що США продовжать надавати Україні військове спорядження та надавати «допомогу порадами», йдеться у повідомленні постпредства США в ООН, пише ZN,UA.

Лінді Томас-Грінфілд в ефірі молдавського телеканалу Jurnal TV поставили питання, чи Вашингтон розглядає військові заходи поряд з економічними.

«Абсолютно. Ми вказали, що нічого не виключаємо у плані нашої відповіді», - відповіла вона.

Також постпред США нагадала, що з 2014 року надали українській армії допомогу на $2,7 млрд, а під час нещодавнього візиту держсекретаря до України було оголошено про додаткове фінансування.

«Ми сподіваємося, що знайдемо дипломатичне рішення. Але якщо ми не знайдемо дипломатичне рішення, ми відповімо на будь-які дії, які Росія здійснить щодо України», - додала вона.

Напередодні в Женеві відбулися російсько-американські переговори з безпеки на рівні голів зовнішньополітичних відомств Росії та США Сергія Лаврова та Ентоні Блінкена.

Раніше повідомлялося, що США обмірковують питання евакуації членів сімей своїх дипломатів, які перебувають в Україні, оскільки Росія вже стягнула до кордону понад 100 тисяч військовослужбовців.

У посольстві США у Києві зараз працюють близько 180 американських громадян та 560 українців. Значна частина американських дипломатів живе в Україні із членами своїх сімей, точна кількість яких не називається.

Росія вже кілька місяців активно нарощує війська на кордоні з Україною. На тлі розмов про можливість повномасштабної війни РФ вимагає від НАТО гарантій безпеки, згідно з якими Альянс має відмовитися від приєднання України та будь-якої військової діяльності в Україні, Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії.
 

Ще на цю тему