Заборона товарообміну із окупованим Кримом залишається декларативною – Поночовний

18:40 19.01.2022

Заборона на постачання товарів до окупованого Криму та в зворотньому напрямку зафіксована в законодавстві, але досі не забезпечена змінами до Кримінального кодексу, які б встановлювали покарання за порушення заборони.

Про це повідомив Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Кримінальний кодекс України та Кодекс про адміністративні правопорушення досі не містять статей, які б встановлювали відповідальність за незаконні поставки товарів та ресурсів до окупованого Криму, зазначив Поночовний.

«На жаль, змін до цих законодавчих актів внесено не було. Зокрема законом про скасування ВЕЗ Крим було передбачено заборону на переміщення товарів з Криму на материкову частину України та в зворотному напрямку – з материкової частини до Криму. Але така заборона залишилась тільки у згаданому законі. Кримінальний кодекс або кодекс про адміністративні правопорушення відповідними нормами доповнено не було. Тому заборона лишається скоріше декларативною, ніж ефективною», – сказав керівник прокуратури АР Крим.

Він додав, що за таких обставин органи прокуратури можуть лише документувати порушення українських законів.

«Злочини, які ми зараз розслідуємо, будемо документувати і сподіватись на те, що зміни до Кримінального кодексу будуть внесені, і ми зможемо більш якісно і правильно кваліфікувати дії держави-окупанта і окупаційної адміністрації. Дії, які порушують заборону, прописану в законодавстві, поставляючи товари в Крим, поставляючи товари з Криму», – вказав Поночовний.

Він наголосив, що це стосується товарообігу не лише між Кримом та Україною, а й з усім світом.

«Відомі непоодинокі факти, коли товари з країн Європейського союзу постачались на територію Криму, товари, які відносились до підсанкційних секторів економіки, але все одно порушували європейську політику невизнання і постачались різними особами в Крим. Так само і з Криму експортують ряд товарів по всьому світу. І як раз зміни у Кримінальному кодексі дозволили б нам ефективно працювати на національному рівні й використовувати можливості надання міжнародної правової допомоги», – сказав Поночовний.

Закон «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» втратив чинність 21 листопада 2021 року. Він дозволяв роботу українського бізнесу в окупованому Криму, що суперечило режиму санкцій США і ЄС, введених у відповідь на спробу Росії приєднати український півострів, та дискримінував громадян України в Криму, наділивши їх статусом нерезидентів.
 

Ще на цю тему