Делегація ЄС при ООН вимагає «негайно звільнити» фрілансера Крим.Реалії Єсипенка

21:00 15.12.2021

Делегація Європейського союзу при ООН у Женеві стурбована «жахливими» порушеннями прав людини в Криму і вимагає від Росії «негайно» звільнити заарештованого в Криму фрілансера Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Владислава Єсипенка, повідомляє пресслужба дипломатичного представництва.

«ЄС, як і раніше, серйозно стурбований жахливою ситуацією з правами людини в районах східної України, які нині не контролюються урядом України, а також в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, незаконно анексованих Російською Федерацією», – йдеться у повідомленні.

ЄС закликає Росію забезпечити доступ до Криму міжнародним спостерігачам і правозахисникам.

Представники ЄС засудили «переслідування та залякування» учасників мирних зборів, протестувальників та тих, хто виступає проти анексії Криму. Зокрема, йдеться про заборону в Росії та анексовану нею Криму Меджлісу кримськотатарського народу та переслідування активістів «Кримської солідарності».

Дипломати ЄС закликали до «негайного звільнення» всіх громадян України, яких незаконно затримали та ув'язнили в Російській Федерації та в Криму. В ЄС вимагають звільнення Еміра-Усеїна Куку, Галини Довгополої, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла (за документами – Джелялов) та багатьох інших.

Раніше стало відомо, що український журналіст, оглядач Крим.Реалії Віталій Портников приєднався до програми авторів-послів #SolidarityWords на підтримку українських в'язнів Кремля. Він представлятиме заарештованого Владислава Єсипенка.

Раніше президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю кримським ЗМІ повідомляв, що у Кремлі «гальмують» процес звільнення українських політв'язнів, зокрема кримчан, із російського ув'язнення.

26 листопада Зеленський повідомив, що Туреччина передала списки політичних в'язнів, визволення яких домагається Київ, російській стороні. У Кремлі відмовилися коментувати слова Зеленського.

Російський глава Криму Сергій Аксьонов (за документами – Аксенов) стверджує, що в Криму немає політичних в'язнів.

Ще на цю тему