Деескалація напруги навколо України є метою ЄС та всієї трансатлантичної спільноти – МЗС Польщі

12:40 14.12.2021

Мета Європейського Союзу та всієї трансатлантичної спільноти – «зменшити напруженість навколо України». 

Про це міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив у понеділок, 13 грудня. За його оцінкою, ця деескалація має бути досягнута за рахунок стримування, передає ZN,UA з посиланням на tvn24.pl.

У понеділок у Брюсселі Міністр Рау взяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

«Щодо польської позиції, я зазначив, що мета Європейського Союзу, навіть усієї трансатлантичної спільноти, - знизити напруженість навколо України, але ця деескалація має бути досягнута за допомогою стримування. Коли такої симетрії не існує, у Росії може з'явитися стимул для подальших дій, які ми вважаємо спрямованими на погіршення безпеки на східному фланзі як ЄС, так і НАТО», - сказав він пізніше в інтерв'ю журналістам.

Він додав, що в дискусії є питання про санкції.

«У Євросоюзі ми думаємо наперед», - сказав голова польської дипломатії.

ЄС веде переговори з Британією та США щодо можливих санкцій проти Росії.

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив після міністерських переговорів, що «Європейський Союз єдиний у підтримці суверенітету України та її територіальної цілісності».

«Всі міністри сьогодні дуже чітко дали зрозуміти, що будь-яка агресія проти України матиме політичні наслідки та високі економічні витрати для Росії», - додав він.

Раніше того ж дня він заявив журналістам, що «ЄС перебуває в режимі стримування».

«У будь-якому випадку ми пошлемо чіткий сигнал, що будь-яка агресія проти України буде коштувати Росії», - додав Жозеп Боррель, увійшовши до будівлі Ради Європи на зустрічі.

Він також повідомив, що ЄС обговорює можливість запровадження нових санкцій із Великобританією та США. Проте жодних рішень із цього приводу на міністерській зустрічі у понеділок у Брюсселі не планувалося.

ЄС та США ввели економічні санкції щодо Росії у липні 2014 року проти її енергетичного, банківського та оборонного секторів. Боррелл дав зрозуміти, що подальші санкції можуть бути ухвалені у разі спроби вторгнення Росії до України.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель попередив Росію про наслідки, якщо вона вирішить відкрито напасти на Україну. Боррель наголосив: ЄС координує дії країн-учасниць та завжди буде на боці України.
 

Ще на цю тему