РФ витрачає мільйони на фейки про «російський Крим» і «ворожу Україну» у соцмережах – Умєров

10:00 13.12.2021

Росія використовує TikTok та Instagram, залучає лідерів думок та ідей для просування наративів про «російський Крим» і «ворожу Україну». На це щороку з бюджету окупованого Криму виділяються мільйони рублів за статтею витрат «інші питання у сфері ЗМІ».

Про це народний депутат України Рустем Умєров сказав в Анкарі під час конференції на тему порушення прав людини та становища кримських татар в окупованому Криму, повідомляє власкор Укрінформу.

«Росія продовжує робити все можливе для придушення ненасильницького опору кримських татар у Криму: лякає, ув’язнює та катує кримських татар на півострові. Водночас веде гібридну масову інформаційну війну проти України. Співаки, актори, спортсмени, а зараз і блогери в TikTok та Instagram, так звані лідери ідей і думок, стали інструментами великої пропагандистської машини Кремля», – сказав Умєров.

За його словами, щороку з бюджету окупованого Криму виділяються мільйони рублів на просування тез «російський Крим» і «ворожа Україна», на боротьбу з народом та його ідеями за статтею витрат «інші питання у сфері ЗМІ».

Ще однією серйозною проблемою Умєров вважає те, що в Україні та за її межами «втомилися від війни, смерті та поганих новин».

«Кожен п’ятий житель України, тобто 20% населення, не цікавиться питанням Криму. Порушеннями прав людини на півострові цікавляться лише 15% тих, кому не байдуже питання Криму. У той же час Кремль вибудовує в Криму зовсім інший порядок денний», - сказав Умєров.

За його словами, для протидії агресору необхідно щодня продовжувати ненасильницьку боротьбу на дипломатичному та комунікаційному фронті.

Політик нагадав про останні дії режиму на півострові щодо кримських татар, зокрема про те, що у жовтні 2021 року в окупованому Криму тричі проводилися обшуки, відбулося 73 затримання та 16 арештів.

Умєров розповів про утримання політв’язня Андрія Захтея у незадовільних умовах в карцері сімферопольської в’язниці, що є прямим порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Він також нагадав про затримання та утримування адвоката Едема Семедляєв, причиною чому була його професійна діяльність, а також про затримання 31 активіста, у т.ч. жінок та дітей, журналістів, які його зустрічали після звільнення.

Раніше менеджер сектору співпраці в галузі стратегічних комунікацій і прав людини в Представництві Європейського Союзу в Україні Марко Ферраро заявив про те, що російська влада використовує кримськотатарське населення окупованого Криму як мішень для потужної кампанії з дезінформації, жертвами якої стають конкретні люди.

Ще на цю тему