Прокуратура АРК повідомила про підозру за чотирма статтями КК України гендиректору телекомпанії «Крым» 

18:00 20.09.2023

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру гендиректору пропагандистського медіахолдингу ТРК «Крым» - найбільшому «кремлівському рупору» на окупованому півострові. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Вадим Первих - директор юрособи ТРК «Крым». Про діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників і трьох кореспондентів окупаційного телеканалу «Крым» із пропаганди війни і виправдання агресії РФ проти України ЦЖР розповів у розслідуванні минулого року. У грудні 2022 року за матеріалами розслідування ЦЖР прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження. 

«На своїй посаді підозрюваний бере активну участь у проведенні політичних та інформаційних заходів задля підтримки збройної агресії РФ. Також здійснює пропагандистську діяльність та просуває російські наративи, впливаючи у такий спосіб на свідомість мешканців окупованих територій», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, підозрюваний розповсюджує матеріали із закликами до насильницької зміни встановленого в Україні конституційного ладу та зміни меж її державного кордону.

Після окупації півострова російськими збройними силами, підозрюваний обіймав різні керівні посади на телеканалах «Первый Крымский», «Неаполь» та радіо «Лидер». Також Первих працював так званим заступником «міністра інформації та зв’язку Криму».

Дії підозрюваного кваліфіковано як:

дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України);
посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України);
колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України);
виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.

Як повідомили ЦЖР в прокуратурі АРК та міста Севастополя, готуються підозри у вчинені злочинів й для інших фігурантів розслідувань агентства про кримських пропагандистів війни.

Автономна некомерційна організація «Телерадиокомпания «Крым» створена на базі захопленого майна і радіочастот державної ТРК «Крим» у Сімферополі, внесена до російського держреєстру 20 серпня 2014 року ( ІПН 9102020940). Засновником ТРК стало зване «міністерство внутрішньої політики, інформації і зв’язку Республіки Крим», фінансується з бюджету окупаційного уряду Криму. Структурні підрозділи – телеканали «Первый крымский» і «Крым24», радіостанції «Радио Крым” і «Море».
 

Ще на цю тему