Перекриття Чорного та Азовського морів під приводом військово-морських навчань у листопаді-грудні 2021 року

Андрій КЛИМЕНКО
Ольга КОРБУТ

Моніторингова група редакції BlackSeaNews та
«Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції Blackseanews повідомляє про перекриття Чорного та Азовського морів під приводом військово-морських навчань у період з 1 листопада по 15 грудня 2021 року.

У цей період перекриття окремих районів моря внаслідок поширення міжнародних морських попереджень NAVTEX про небезпеку у зв'язку із проведенням бойових стрільб та військово-морських навчань виглядало таким чином, як показано на картах.

Довідково: Карти надаються на ті дати, коли відбувалися зміни щодо розташування районів навчань.

27 жовтня 2021 року РФ шляхом передачі міжнародних попереджень про небезпеку мореплавства (Coastal Warning) в системі повідомлень NAVTEX (NAVigational TEleX) оголосила про перекриття великої кількості районів Чорного моря на термін до 15 листопада 2021 року, тобто на 20 діб (див. карту 1, райони, що перекриті оголошенням РФ, заштриховані зеленим кольором).

Карта 1. Карта перекриттів морських районів Росією станом на 27.10.2021

Були перекриті такі зони Чорного моря:

1 – район знаходження українських морських родовищ природного газу на морському шельфі, захоплених на початку окупації Криму; цей район впритул примикає до основного морського маршруту між протокою Босфор та всіма чорноморськими портами України (Чорноморськ, порти Одеси, Миколаєва та Херсона), а маршрут від Одеси до Грузії оточений цим районом з двох сторін; це створює постійний ризик для всього морського трафіку України;

2 – район, що закриває підходи до узбережжя окупованого Кримського півострову;

3 – район, що закриває підходи до чорноморського узбережжя Краснодарського краю РФ від Керченської протоки до міста Сочі.

Це було пов’язано із перебуванням в цей період в Чорному морі групи кораблів 6-го флоту США, які проводили навчання з ВМС України, Грузії, Туреччини, Румунії та Болгарії:

  • ракетний есмінець USS Porter (бортовий номер DDG 78) – 30.10–16.11.2021;
  • судно забезпечення USNS John Lenthall (бортовий номер T-AO-189) – 03.11 - 14.11.2021;
  • штабний корабель, флагман 6-го флоту США USS Mount Whitney (LLC 20) – 04.11–15.11.2021.

16 листопада 2021 року, тобто після виходу кораблів США з Чорного моря, ці обмеження судноплавства було відмінено, і перекритими залишилися традиційні райони бойової підготовки Чорноморського флоту РФ, які перекриваються майже постійно (карта 2):

Карта 2. Карта перекриттів морських районів Росією станом на 16.11.2021

29 листопада 2021 року Чорноморський флот РФ знову перекрив район знаходження українських морських родовищ природного газу на морському шельфі, захоплених на початку окупації Криму (карта 3, позначка 1)

Цей район впритул примикає до основного морського маршруту між протокою Босфор та всіма чорноморськими портами України і залишається перекритим станом на 15.12.2021

Карта 3. Карта перекриттів морських районів Росією станом на 29.11.2021

Це також могло бути пов’язано з перебуванням у Чорному морі ракетного есмінця 6-го флоту США USS Arleigh Burke (DDG 51).

Однак, на відміну до ситуації 27.10 – 15.11 2021, у цьому випадку не створювався «захисний бар’єр» з перекритих районів моря уздовж узбережжя Криму та Краснодарського краю РФ, що показаний на карті 1.

8 грудня 2021 року РФ під приводом військово-морських навчань зі стрільбами додатково до попередніх закритих районів перекрила на один місяць, тобто до 8 січня 2022 року,

одразу три райони Азовського моря, що безпосередньо примикають до українського узбережжя та портів Азовського моря (карти 4, 5).

Карта 4. Карта перекриттів морських районів Росією станом на 08.12.2021
Карта 5. Карта перекриттів морських районів Азовського моря Росією станом на 08.12.2021

1 – район знаходження українських морських родовищ природного газу на морському шельфі, захоплених на початку окупації Криму; цей район впритул примикає до основного морського маршруту між протокою Босфор та всіма чорноморськими портами України (Чорноморськ, порти Одеси, Миколаєва та Херсона), а маршрут від Одеси до Грузії оточений цим районом з двох сторін; це створює постійний ризик для всього морського трафіку України;

4 – азовське узбережжя Генічеського району Херсонської області України, що безпосередньо межує з окупованим Кримом;

5 - азовське узбережжя міста та порту Бердянськ;

6 – азовське узбережжя міста та порту Маріуполь, що безпосередньо межує з окупованим узбережжям Новоазовського району Донецької області України (частиною так званого ОРДЛО);

7 – перекритий для військових навчань район полігону «Опук» на Керченському півострові в Криму.

За повідомленням Командування ВМС України, відстань від кордонів перекритих морських районів Азовського моря, де кораблі та катери ЧФ РФ та Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ проводять навчання з бойовими стрільбами, до відповідних районів азовського узбережжя України становить 4 – 5 морських миль тобто 7.4 – 9.3 км.

Така схема перекриття морських районів створила одразу 3 основних безпекових ризика:
1. можливість випадкових або спеціально спровокованих інцидентів із застосуванням зброї, що стануть приводом для військового загострення в Азовському морі;

2. можливість швидкого одночасного блокування всіх морських портів України в Чорному та Азовському морях;

3. можливість висадки морського десанту на українське узбережжя Азовського моря від Генічеська до Маріуполя (рельєф узбережжя сприятливий для десантування з моря).

Карта 6. Карта перекриття входу до Керченської протоки для військових кораблів та державних суден

Крім перекрить районів Чорного та Азовського морів, що вказані вище, необхідно звернути увагу на перекриття входу до Керченської протоки для військових кораблів та державних суден іншого призначення (гідрографічних, рятувальних тощо) інших країн (карта 6, позначка 8).

Головна особливість цього дійства – вперше перекрити (поки лише для військових та інших державних суден) підходи до Керченської протоки. Раніше там завжди залишали вільний коридор між закритими районами. Перекриття було введено в квітні 2021 на термін з 16.04.2021 до 31.10.2021, тобто більш ніж на 6 місяців. Надалі термін перекриття цього ж району Чорного моря було продовжено на період з 31 жовтня по 15 листопада у зв'язку з перебуванням у морі трьох військових кораблів США, про які йшлося вище.

Отже, в 2021 році Росія продемонструвала, що з точки зору перекрить морських районів під приводом військових навчань для неї не існує будь-яких меж. Ця практика буде безумовно продовжуватися.

* * *

Непрямим підтвердження підготовки РФ до висадки морського десанту на українське узбережжя Азовського моря стала ситуація, що склалася безпосередньо з 8 грудня 2021 року, тобто в день початку перекриття для навчань зі стрільбами районів Азовського моря, що вказані вище.

7 грудня 2021 року міністерство оборони РФ повідомило, що два великих десантних кораблі (ВДК, рос.-БДК) Чорноморського флоту РФ – «Новочеркасск» і «Цезарь Куников»

«...в Севастополе погрузили военную технику и личный состав подразделений морской пехоты». Також повідомлялося, що «следующим этапом боевой подготовки экипажей кораблей с подразделениями морской пехоты станет высадка морского десанта на межвидовом полигоне Опук» – тобто в окупованому Криму.

Полігон Опук розташований в окупованому Криму на чорноморському узбережжі Керченського півострова між містами Феодосія та Керч (карти 5, 7; позначка 7).

Карта 7. Карта розташування полігону морської піхоти «Опук» та перекриттів морських районів Азовського моря Росією станом на 08.12.2021

Однак насправді БДК «Цезарь Куников» 8 грудня вже був у протоці Босфор.

Фото: https://twitter.com/YorukIsik/status/1468601631516377088

А БДК «Новочеркасск» 10 грудня виявився… в Керченській протоці – вже на виході з Азовського моря.

БДК «Новочеркасск» проходить Керченською протокою на фоні порту «Кавказ», що на російському березі протоки 10.12.2021)

Отже, повідомлення в новинах на сайті міністерства оборони РФ виявилося спеціальною військовою дезінформацією.

Можна припустити, що 8 грудня 2021 року БДК «Новочеркасск» зайшов до Азовського моря и перебував там до середини дня 10 грудня.

Цього часу цілком достатньо, щоб взяти участь у навчаннях поблизу українського узбережжя та познайомити екіпаж та десант з особливостями можливого «театру воєнних дій».

Зауважимо, що за повідомленням волонтерів, орієнтовно близько 21:00 - 21:30 (київський час) 9 грудня 2021 ракетний катер ЧФ РФ «Шуя» (бортовий номер 962), що також неочікувано виявився в Азовському морі, на відкритій хвилі в радіоефірі погрожував українському кораблю «Донбас» застосуванням зброї, якщо він не змінить курс.

В цей же час береговий пост Морської охорони України на спеціальній відкритій радіохвилі передав кораблю Берегової охорони РФ «Коршун» (бортовий номер 373. шифр Гюйс, проект 03050), що знаходився в морі, вимогу довести до корабля ЧФ РФ, бортовий 962 ( ракетний катер «Шуя») про правовий статус Азовського моря, а також про те, що загроза застосування зброї з боку №962 є незаконною.

Саме в цей час 9 грудня 2021 року, тобто під час незвичного для Азовського моря перебування в ньому крім кораблів Берегової охорони ФСБ РФ, великого десантного корабля та ракетного катеру ЧФ, сайт ФСБ РФ опублікував новину такого змісту:

«Информация о движении корабля управления «Донбасс» (А-500) ВМС Украины в акватории Азовского моря в сторону Керченского пролива.

9 декабря т.г. в 09:12 корабль управления «Донбасс» ВМС Украины снялся с рейда порта Мариуполь и выдвинулся в направлении Керченского пролива. Заявок в соответствии с Обязательными постановлениями в морском порту Керчь, утвержденными приказом Министерства транспорта РФ от 21 октября 2015 г. № 313, на прохождение Керчь-Еникальским каналом украинской стороной подано не было. В 13:45 сопровождающий его корабль береговой охраны ПС ФСБ России предупредил о необходимости соблюдения российского законодательства (в части, касающейся подачи необходимых заявок на прохождение Керченским проливом). Получен ответ, что следовать через Керченский пролив не планирует. В настоящее время «Донбасс» находится на расстоянии 18 морских миль до Керченского пролива, требования изменить курс не выполняет. Указанные действия создают угрозу безопасности мореплавания
».

Це надумане та некоректне за змістом повідомлення упродовж кількох хвилин було поширене провідними державними інформагенціями РФ та відповідно іншими ЗМІ та в соцмережах у традиційно істеричному тоні. Надалі його процитували закордонні ЗМІ.

Миттєва істерична реакція російських ЗМІ на повідомлення ФСБ щодо корабля ВМСУ «Донбас» – це ознака інформаційно-психологічної спецоперації, що мала за мету в тому числі відволікти увагу від перекриття морських районів для проведення навчань поблизу азовського узбережжя України за присутності в Азовському морі кораблів Чорноморського флоту РФ.

В цілому,
► за індикатором перекриттів морських районів у Чорному морі в період 01.11.2021 – 13.12.2021 – звичайна ситуація;

в Азовському морі – зростання напруги, ознаки підготовки до висадки морського десанту на українське узбережжя від Генічеська до Маріуполя;

► ситуація одночасного перекриття для військово-морських навчань районів, розташованих на підходах до українських портів як в Чорному, так і в Азовському морях, може свідчити про розробку схеми швидкого одночасного блокування всіх морських портів України в обох морях.

Довідково. В морських портах України обробляється понад 37% загального обсягу міжнародної торгівлі України, в тому числі більше 57% експорту.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему