З сайту ETSON вилучили карту з «російським» Кримом

18:20 07.12.2021

З офіційного сайту Європейської мережі організацій технічної безпеки (ETSON) вилучено карту Російської Федерації, де український Крим вказано як частину території РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ). 

«Кількамісячний процес боротьби за відновлення справедливості успішно завершено і ми повідомляємо, що зображення на офіційному сайті Європейської мережі організацій технічної безпеки (ETSON), яке містило карту Російської Федерації разом із анексованим українським півостровом Крим як частини території РФ, вилучено», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для врегулювання цього інциденту ДНТЦ ЯРБ був вимушений заявити, що у разі ігнорування вимог української сторони подальша участь центру у мережі ETSON, членом якого підприємство є з 2010 року, буде неможливою.

«Вважаємо, що Резолюція Генеральної Асамблеї ООН щодо територіальної цілісності та суверенітету України є обов’язковою до виконання усіма країнами-підписантами, а таким чином, дотримання її є безумовним для організацій, що діють на їх територіях», – заявили в ДНТЦ ЯРБ.

У жовтні ДНТЦ ЯРБ повідомив, що ETSON 30 серпня 2021 року опублікувала на своєму сайті 100-й випуск журналу «Ядерна та радіаційна безпека» російського НТЦ ЯРБ, на обкладинці якого зображено карту Російської Федерації разом із українським півостровом Крим як частиною території РФ. 

У цьому зв’язку Центр надіслав листа на ім’я керівника ETSON з вимогою вилучити публікацію з офіційного сайту організації. Однак 28 вересня 2021 року надійшла відповідь, де йдеться про те, що керівництво ETSON не може впливати на політику сайту та вносити корективи у матеріали, що надаються до публікації організаціями-членами мережі.

У ДНТЦ ЯРБ назвали таку позицію керівництва ETSON неприпустимою і через Держатомрегулювання ініціювали інформування відповідних відомств України щодо цієї ситуації.

Ще на цю тему