Парламент Молдови ратифікував поправки до угоди про вільну торгівлю з Україною

12:00 07.12.2021

Молдавський парламент ратифікував протокол про внесення змін до угоди про вільну торгівлю між Молдовою та Україною.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

Як зазначили у пресслужбі парламенту, запропоновані поправки полегшать доступ інвесторів та бізнесу до переваг існуючих преференційних домовленостей між Молдовою, Євросоюзом та Україною.

Відповідно до поправок, українські виробники зможуть імпортувати до Молдови сировину та компоненти для їх переробки, а потім експортувати кінцеву продукцію до країн Євросоюзу. Водночас товари отримають сертифікати про молдавське походження, і для цього не потрібно буде сплачувати мито згідно з чинним пільговим режимом.

Протокол про зміну угоди про вільну торгівлю між Молдовою та Україною наприкінці серпня підписали прем'єр-міністри обох країн – Наталія Гаврилиця та Денис Шмигаль. Глави урядів зазначали, що оновлена ​​угода «сприятиме інвестиціям і спонукатиме бізнес-середовище повною мірою використати існуючий торговий режим з ЄС».

Крім того, за словами Шмигаля, Україна уклала такий самий договір із Грузією, і тепер усе Асоційоване тріо зможе створити єдину систему для торгівлі з Євросоюзом.

Як повідомляв Укрінформ, український уряд 18 серпня схвалив проект Протоколу між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова щодо внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова від 13 листопада 2003 року.