У Раді ініціюють санкції проти осіб, які переслідують Нарімана Джеляла у Криму

19:20 23.11.2021

Народні депутати пропонують Верховній Раді України схвалити та внести на розгляд Ради національної безпеки та оборони України пропозиції щодо застосування персональних санкцій строком від трьох до п'яти років до осіб, причетних до порушення прав і свобод кримськотатарського політика та активіста Нарімана Джеляла (за паспортом Джелялова) в анексованому Росією Криму.

Відповідний проєкт постанови №6335 зареєстровано у Верховній Раді в понеділок, повідомляє сайт парламенту.

Санкції, зокрема, блокування активів, відмова у наданні віз та їх скасування резидентам іноземних держав, застосування інших заборон в'їзду на територію України, пропонують застосувати до чотирьох громадян Росії: керівника управління ФСБ Росії в Криму та Севастополі Леоніда Михайлюка, старшого слідчого ФСБ Росії Криму та Севастополя Віталія Власова, судді підконтрольного Росії Верховного суду Криму Володимира Агіна, російського прокурора Сімферопольського району Криму Сергія Зайцева.

Як зазначається у проєкті постанови, підставою для запровадження санкцій є «незаконне кримінальне переслідування правоохоронними органами Росії, незаконне рішення суду Росії про взяття під варту, вчинення інших протиправних дій щодо громадянина України Джелялова».

Особи, щодо яких планують запровадити санкції, не коментували пропозицію українських депутатів.

8 листопада Наріману Джелялу висунули нове звинувачення в контрабанді вибухового пристрою. 28 жовтня активісту продовжили термін перебування в СІЗО до 23 січня 2022 року.

Ще на цю тему