Чи відбудеться вторгнення Путіна до України – чого чекати?

13:20 22.11.2021

«Оскільки в ефірі немає дискусії про припинення вогню на тему можливого повномасштабного російського вторгнення, я розкрадаю деякі акценти, які допомагають мені особисто формувати картинку».

Пише на своїй сторинці у Фейсбуці Олексій Копитько.

«1. 19 листопада Washington Post і NY Times синхронізувалися з одним повідомленням: наразі щось на кшталт прикордонної ситуації, коли Путін вирішує захоплювати Україну повномасштабно чи ні. І WP подала цей сигнал через цитату Міністра оборони України Олексія Резнікова, а NY Times презентувала його самостійно. Керівник ГУР Кирило Буданов 20 листопада в інтерв'ю Military Times зазначив, що в умовах сучасних тенденцій ґрунт для атаки буде готовий до кінця січня.

2. 2. Оцінки української та американської влади щодо поточної ситуації та прогнози співпадають. Під час візиту до США це ще раз детально перевірили. З українського боку були представлені факти, які роз'яснили та виправлили бачення американців. Різноманітні твердження, які я спостерігав кілька тижнів, були пов'язані не зі змістом, а з емоційними оцінками. «Путін готується атакувати, це не новина, ми спостерігаємо таку і таку підготовку» і «Путіна готується до атаки буквально за півгодини! «це різні повідомлення. Тепер це підлаштовується.

3. 3. ГУР виділив логіку. Протягом року Росія виробляє хвилясті переміщення військ наближених до наших кордонів. Кількість тих, хто готовий до вторгнення БТГ, коливається від 28 до 53. Війська підводять, потім виводять, НЕ ПОВЕРТАЮТЬ частину техніки в місця постійної дислокації. В такий спосіб відбувається поступова концентрація техніки, залишиться тільки особовий склад кинути. Плюс фронт відкрився з боку Білорусі. Прелюдією до ескалації стане розвиток комплексу дестабілізуючих невоєнних впливів (енергетики, мігрантів, ІПСО для дискредитації влади та військового керівництва.. . ). Коли ситуація буде досить тривожною, Кремль зможе швидко збільшити кількість БТГ і перейти до активної фази.

4. Ось що може статися. Але це ТОЧНО станеться.

5. Повідомлення української сторони американцям та європейцям наступне. Незалежно від рішення Путіна, Україна буде захищатися з усією своєю могутністю. Масштабне вторгнення може виявитися вбивством для України та самогубством для Росії. Сили нерівні, але шкоду Росія принесе колосальну. Це також матиме катастрофічні наслідки для Європи. Треба забути про кліматичну нейтралітет і ось це все. Порядок денний буде дуже різним. Тому важливо зупинити Путіна від ДО, а не ПІСЛЯ ескалації. Важливо показати, що вартість ескалації буде неприпустимою. І зараз саме час.

6. Згідно з женевською розмовою, Байдену знадобилося півроку, щоб оцінити готовність Росії до звільнення та перезавантаження. За цей час Путін де-факто завершив анчлюс Білорусі, атакував НАТО і ЄС з мігрантами, сфальсифікував вибори, щоб зберегти владу, почав відкриті військові підготовки. Плюс почав відкрито застосовувати енергію до тиску, чого Байден і Меркель ПУБЛІЧНО обіцяли не допустити. Т. Так і є. , зробив ВСЕ ТЕ, чого не повинен був робити. Це демарш. Півроку в кінці.

7. Тому питання з української сторони: чи не є все це підставою для того, щоб нарешті вжити заходів проти спокуси? Путін проігнорував Байдена. Путін фактично обдурив Меркель з проведенням «нормандського» саміту. Це не звик закликати його до переговорів. Треба змусити його самого попросити переговорів. А для цього потрібні результативні дії.

8. І зараз багато чого зводиться до того, чи готовий Захід мотивувати Путіна відмовитися від ідеї повномасштабного вторгнення чи ні. І США мають основну роль у цьому. Через те, що у Німеччині новий уряд і своя атмосфера, Макрон готується до жорстких виборів. Тільки Британія виконує порядок. Звідси і насичені зустрічі з міністрами Уоллесом та Остіном. Тому дуже конкретні ініціативи на найближчі місяці.

9. Все це. Імовірність повномасштабного вторгнення обернено пропорційна заходам, які будуть вжиті. Давайте утримаємося від внутрішньої дестабілізації - ми різко знизимо цю ймовірність. Партнери допоможуть - ймовірність зменшиться. І якщо партнери допоможуть таким чином, що родичам Путіна буде легше вживати тютюн, це чудово.

10. Це до того, що Гідність і Свободу ніхто не віддасть. В ядрі всього - наша внутрішня готовність відбиватися, а не піддаватися агресору. Не опускаємо руки».

Ще на цю тему