У Кремлі заявили про «можливі провокації» на російсько-українському кордоні

09:40 22.11.2021

Спікер президента Росії Дмітрій Пєсков заявив про «можливі провокації» на кордоні з Україною, щоб «виправдати заяви Заходу» щодо загрози російського вторгнення.

«Цього не можна виключати. (…) Істерика нагнітається штучно. Звинувачують у якійсь незвичайній військовій активності на нашій території ті, хто пригнав свої збройні сили через океан. Тобто Сполучені Штати Америки», - заявив Пєсков в етері державного телеканалу, пише ZN,UA.

Спікер Путіна також спробував перекласти на Україну відповідальність за дії РФ, звинувативши у начебто свідомій ескалації для наступу на Донбасі. І додав: спроби української армії звільнити окуповані Росією території «матимуть найсерйозніші наслідки».

«Україна, швидше за все, прагне чергової спроби розпочати силове вирішення своєї власної проблеми. Створити ще одне лихо для самих себе та для всіх у Європі», - додав він.

Пєсков також повторив кліше російської пропаганди щодо навчань НАТО у Чорному морі та збільшення чисельності «американських, британських солдатів» у регіоні.

Напередодні портал Military Times опублікував інтерв'ю із головою Головного управління розвідки Міноборони України Кирилом Будановим. У ньому офіцер назвав чисельність російських військ біля кордонів України та припустив вірогідність вторгнення цієї зими.

Минулого місяця Росія знову почала стягувати війська та техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угруповання, що залишилося там після весняних «навчань». Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках останніми тижнями суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, стрімке зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Думки щодо мети таких дій Кремля розходяться: одні експерти бачать у них спробу дестабілізації континенту, інші – ширму для спроби силового захоплення України. Напередодні колишній перший заступник голови АП Росії Владіслав Сурков опублікував нову статтю, в якій натякнув: Росія не відмовиться ані від агресії проти інших країн, ані від своїх імперських амбіцій.

З Вашингтона регулярно звучать слова підтримки Сполученими Штатами України та суворих попереджень Росії. Але важливі не лише меседжі та наративи, які Росія має почути, а й дії, які вона побачить після цього, пише видання.
 

Ще на цю тему