США попередили Росію: У разі подальшої агресії проти України будуть вжиті заходи

12:40 19.11.2021

Сполучені Штати сповнені рішучості вжити відповідні заходи у координації із союзниками у разі, якщо Росія здійснить подальші агресивні дії проти України чи спробує використати енергію як зброю.

Як передає Укрінформ, про це заявила в. о. заступника керівника місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

«Як заявив міністр Блінкен минулого тижня у Вашингтоні, відданість Сполучених Штатів незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України є непохитною. Якщо Росія здійснить подальші агресивні дії проти України або спробує використати енергію як зброю, ми налаштовані вжити відповідних заходів у координації з союзниками та партнерами», - заявила Розенсток-Сіллер.

За її словами, Сполучені Штати залишаються глибоко занепокоєними повідомленнями про незвичну військову активність Росії біля кордону з Україною.

«Ми дуже уважно спостерігаємо за регіоном, як і завжди, і будемо продовжувати тісно консультуватися з союзниками та партнерами з цього питання. Як ми вже чітко заявляли, будь-які ескалаційні або агресивні дії викликали б велике занепокоєння у Сполучених Штатів», - заявила американська дипломатка.

Вона зазначила, що наразі немає ясності стосовно поточних намірів Москви. «Але ми всі знаємо, що Росія зробила у 2014 році — вона застосувала силу для вторгнення на суверенну територію України, захопивши Крим та розпочавши кривавий конфлікт на сході України, неправдиво заявивши, що її одностороння агресія була спровокована…Нещодавня ескалація ворожої риторики з боку Кремля проти України, включаючи безпідставні заяви про те, що суто оборонні дії України на власній українській території є провокацією, не залишилася непоміченою», - заявила Розенсток-Сіллер.

Вона також висловила вдячній українській стороні за проявлену стриманість. «Якщо і є якісь провокації, то вони йдуть з Росії з цим переміщенням сил, які ми відстежуємо вздовж кордонів України. Міжнародна спільнота розпізнає будь-які спроби Росії повторити свою попередню тактику», - додала американська дипломатка.
 

Ще на цю тему