Україна і три країни приєдналися до розширих санкцій ЄС за окупацію Криму

10:40 19.11.2021

Україна та ще три країни приєдналися до прийнятого у жовтні рішення ЄС включити ще 8 персон з окупованого Криму до переліку осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи ЄС у зв’язку із діями, що спрямовані проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація міститься у декларації Високого представника ЄС, що оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«11 жовтня 2021 року Рада ЄС ухвалила рішення (CFSP) 2021/1792, що доповнює рішення 2014/145 CFSP (Спільна закордонна та безпекова політика ЄС – ред.). Країни-кандидати Чорногорія і Албанія, країна Європейської зони вільної торгівлі Норвегія, член Європейського економічного простору, а також Україна приєдналися до цього Рішення Ради ЄС», - йдеться у декларації.

Документ зазначає, що згадані треті країни зобов’язалися привести національну політику у відповідність із цим рішенням Ради ЄС. Європейський Союз взяв до уваги ці зобов’язання та привітав їх.

Як повідомлялося, всі 8 персон, що додані до санкційного списку, є співробітниками правоохоронних органів – судді, прокурори та офіцери безпеки, які відповідають за виконання законів Росії у незаконно анексованому Криму та у Севастополі. Ці персони приймали упередженні рішення у політично мотивованих справах, переслідували або застосовували репресії до противників незаконної анексії Криму й Севастополя. 

Нині обмежувальні заходи ЄС за порушення територіальної цілісності України поширюються на 185 осіб та 48 установ. Всі визначені персони є суб’єктами заморожування рахунків, включаючи заборону на надання їм будь-яких фондів, на них також поширюється заборона на подорожі, включаючи в’їзд або транзит територією ЄС.

ЄС вперше застосував санкції за підрив або погрози проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України 17 березня 2014 року. Ці обмежувальні заходи переглядаються та продовжуються кожні шість місяців, наразі вони є чинними до 15 березня 2022 року

Інші обмежувальні заходи, які ЄС застосовує у відповідь на кризу в Україні, включають економічні санкції проти деяких секторів економіки Росії, які нині є чинними до 31 січня 2022 року, а також обмежувальні заходи за незаконну анексію Криму та Севастополя, що застосовуються на території Кримського півострова, та є чинними до 23 червня 2022 року.
 

Ще на цю тему