До Саакашвілі прийшла з перевіркою група грузинських лікарів

15:40 17.11.2021

Багатопрофільна група медичних експертів, створена Народним захисником (омбудсменом) для перевірки адекватності медичного обслуговування Міхеїла Саакашвілі, пізно ввечері 16 листопада оглянула лікарню, що діє у в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі, а також відвідала експрезидента.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Новини-Грузія.

За словами омбудсмена Ніно Ломджарія, найближчим часом, швидше за все вже під вечір 17 листопада, група експертів виробить загальний висновок.

До цього про свої враження журналістам розповів представник групи експертів, анестезіолог-реаніматолог, голова департаменту анестезії та інтенсивної терапії у клініці «Відкрите серце» Георгій Григолія. Він вважає, що проводити процедуру виходу з тривалого голодування у тюремній клініці недоцільно.

«Якщо двома словами, то Саакашвілі насправді голодує, це визнають у лікарні всі. Не можу сказати, що Саакашвілі у дуже тяжкому стані, але дуже близький до того, що через кілька днів становище стане важким, тому що в його аналізах вже є такі зміни, які потребують інтенсивної терапії та інтенсивного лікування», – сказав він.

Говорячи про інфраструктуру лікарні, Григолія зауважив, що її було створено два тижні тому.

Там є палата інтенсивної терапії, вона оснащена досить непогано. Персонал туди перевели з Республіканської лікарні, там ліцензовані лікарі. Там щодня чергують анестезіолог-реаніматолог та другий лікар. Однак погано те, що ця лікарня не має досвіду інтенсивної терапії, там ніколи не було такого пацієнта, яким сьогодні є Саакашвілі, йому поки що не потрібна реанімація, йому потрібна інтенсивна терапія», - зазначив Григолія.

На його думку, у цій установі лікування такого пацієнта є недоцільним.

Спеціаліст також вважає, що Саакашвілі не зможе почати їсти самостійно і відразу, тому цей процес має відбуватися під наглядом мультипрофільної медичної групи.

Незалежну групу медичних експертів Народний захисник створила 16 листопада, після того, як з'ясувалося, що міністерство юстиції не вважає за доцільне направляти до Саакашвілі призначений раніше консиліум, посилаючись на те, що він і так лежить у лікарні.

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), до 24 листопада міністерство юстиції Грузії має направити до суду інформацію про стан Саакашвілі, умови його утримання та рівень його медичного лікування/обслуговування.

Створивши групу експертів, яка від імені Народного захисника може відвідувати ув'язненого експрезидента у в'язниці, Ніно Ломджарія також повідомила, що проситиме ЄСПЛ про те, щоб стати третьою стороною у справі Саакашвілі, яку розглядає Страсбурзький суд.

Як повідомлялося, 10 листопада у Тбіліському міському суді відбувся перший судовий процес у справі Саакашвілі після того, як він повернувся в Грузію та був заарештований.

Незважаючи на прохання адвокатів та готовність Саакашвілі, він не був допущений на суд 10 листопада, а також у наступні дні суду – 15 та 16 листопада. Влада пояснює це тим, що побоюється заворушень, які можуть влаштувати прихильники Саакашвілі.

Ще на цю тему