Прихильники Саакашвілі протестують у Тбілісі

19:20 15.11.2021

Грузинська опозиція проводить протестну ходу в Тбілісі. Головна вимога демонстрантів - переведення Міхеїла Саакашвілі у цивільну клініку.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Грузія Online

Зазначається, що активісти зібралися біля станції метро Авлабарі та попрямували у бік мосту Бараташвілі.

За інформацією грузинських ЗМІ, на місці спостерігається мобілізація правоохоронців, прибув загін спецпризначення, стягнуті водомети.

Акцію 14 листопада анонсував голова «Нацруху» Ніка Мелія, який попередив населення про те, що з 15:00 до 17:00 за місцевим часом обидві набережні Тбілісі будуть перекриті протестною ходою.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня експрезидента Міхеїла Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено ряд кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування, назвавши себе політв'язнем.

8 листопада Саакашвілі перевели в лікарню в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, тягали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Саакашвілі у цивільну медустанову.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі в тюремну лікарню, на яких видно, як його туди заносять, тримаючи за руки і ноги.

Посол Грузії в Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

15 листопада уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула в Грузію, щоб відвідати Саакашвілі в пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит у Міністерство юстиції Грузії про надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

Ще на цю тему