Інвестиції в Криму. Що фінансує «кримська» Федеральна цільова програма РФ / 2014-2021

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

представляє оновлений цикл публікацій
«Соціально-економічна ситуація в окупованому Криму 2014 – 2021»:

Зворотна структурна перебудова економіки Криму в умовах окупації – повернення до СРСР / 2014-2021

«Трофейна економіка». Мілітаризація Криму як фактор промислового зростання / 2014-2021

«Трофейна економіка». Пограбування вкраденого українського шельфу Чорного моря / 2014-2021

«Трофейна економіка». Скільки риби видобуває Росія в захоплених водах навколо Криму / 2014-2021

Кримська «трофейна економіка». Розпродаж українського майна / Оновлений огляд 2014 - 2021

Окупований туризм. Як змінився туристичний потік в Криму / 2014-2021

Економіка окупованого Криму. Експортна катастрофа / 2014-2021

Банківська система в Криму – що насправді відбувається на окупованому півострові / 2014-2021

Інвестиції в Криму. Що фінансує «кримська» Федеральна цільова програма РФ / 2014-2021

«Міграційна зброя РФ. Надшвидка заміна довоєнного населення Криму російським»

Стан водопостачання в окупованому Криму / 2014-2021

Правда про Кримський окупаційний бюджет, малий та середній бізнес, зарплати та пенсії в умовах окупації / 2014-2021

 

Інвестиції

 

За даними Росстату, за роки окупації інвестиції в основний капітал в Криму та Севастополі становили відповідно 11,0 та 2,2 млрд USD. З них за бюджетні кошти – 7,5 млрд USD (68%) в Криму та 1,6 млрд USD (73%) в Севастополі (діаграма 1).

Діаграма 1. Інвестиції в основний капітал з бюджету РФ та інших джерел в окупованих Севастополі та Криму за даними Росстату, 2014-2020, млн. долл. США

Це переважно інвестиції в об'єкти так званої Федеральної цільової програми «Соціально-економічний розвиток Республіки Крим та м. Севастополь до 2025 року», фінансування якої розпочалося у 2015 році, надалі – ФЦП. 

Кореляцію між обсягами фінансування капітальних вкладень в об'єкти ФЦП та обсягами інвестицій, про які звітує офіційна статистика, можна побачити на діаграмі 2.

Діаграма 2. Порівняння сумарних обсягів фінансування російської ФЦП «Соціально-економічний розвиток Республіки Крим та м. Севастополь до 2020 року» та обсягів інвестицій в основний капітал на окупованому півострові у 2015-2019 роках

Крім 70% бюджетних інвестицій в основний капітал, в діаграмах 1 та 2 можна побачити інвестиції «з інших джерел».

«Інші джерела» інвестицій в Крим та Севастополь є такими:

  • інвестиції в будівництво дорожньої та енергетичної інфраструктури, інших об'єктів у рамках ФЦП, кошти на які виділялися не напряму з бюджету РФ, а через російські державні та квазіприватні корпорації та/або банківські кредити;

  • інвестиції підприємств військово-промислового комплексу РФ у виробництво продукції військового призначення на захоплених внаслідок окупації українських заводах;
  • приватні інвестиції в будівництво житла для покупців з РФ – майже єдиний тип інвестиційних проектів, що орієнтовані на попит покупців, які, щоправда, в свою чергу являють собою специфічну групу з переведених до півострову російських військових та чиновників; а також торговельно-складської інфраструктури оптово-роздрібного бізнесу з регіонів РФ.

 

Що фінансує «кримська» ФЦП

 

Російську федеральну цільову програму «Соціально-економічний розвиток Республіки Крим та м. Севастополь до 2020 року» прийнято у серпні 2014 року і було неодноразово відкореговано та врешті подовжено до 2025 року. 

Запланований обсяг фінансування програми (у редакції станом на 23.04.2021): 1373,6 млрд. руб. В тому числі кошти федерального бюджету – 1302,7 млрд. руб., бюджетів «суб'єктів РФ» – 39,8 млрд. руб., позабюджетних джерел – 311,2 млрд. руб.

Капітальні вкладення у межах програми складають 1240,9 млрд. руб., решта 132,7 млрд. руб. – «інші потреби»: містобудівна документація, система «Ера-Глонасс», створення каналів зв'язку «на користь Міністерства оборони Російської Федерації, федеральних органів виконавчої влади, інших органів і організацій, операторів зв'язку в цілях забезпечення безпеки держави, оборони країни і забезпечення правопорядку» та інше.

Що стосується цілей ФЦП і власне заходів, що фінансуються, то основними завданнями програми є подолання інфраструктурних обмежень, що виникли як наслідок окупації Криму. Це: 

  • Діаграма 3. Основні напрямки фінансування капітальних вкладень «кримської» ФЦП РФ в 2015-2019 рр., млрд. руб.
    усунення обмежень транспортної інфраструктури – будівництво мосту через Керченську протоку, реконструкція аеропорту Сімферополя, будівництво автомобільних доріг для підвищення транспортної доступності Кримського півострова і переформатування існуючих транспортних коридорів під пасажиро- і вантажопотік, орієнтований на РФ, облаштування пунктів пропуску тощо (63% обсягу фінансування);
  • усунення обмежень енергопостачання – усунення мережевих обмежень, створення власної генерації (щонайменше 15%);
  • усунення обмежень інженерної інфраструктури (4%).

Інші заходи мають гучні назви, але незрівнянно меншу вартість у грошах: 

  • формування промислового комплексу – це створення інфраструктури індустріальних парків (0,2%);
  • формування туристсько-рекреаційних кластерів (1,5%);
  • розвиток соціальної сфери (15,7%);
  • забезпечення міжнаціональної єдності (0,9%);
  • захист населення і територій від надзвичайних ситуацій та інші заходи становлять лише 0,03% від обсягу капітальних вкладень.
Діаграма 4. Основні напрямки фінансування капітальних вкладень «кримської» ФЦП РФ станом на листопад 2021 р., млрд. руб.

Останні кошти, що додані до обсягів фінансування програми в 2020-2021 роках, не розподілені за конкретними заходами, тому структура фінансування ФЦП на сьогодні виглядає так (діаграма 4).

Можна переконатися, що пріоритети не змінилися: більш 80% – це мегапроекти з подолання інфраструктурних обмежень та заходи щодо створення телекомунікаційної та промислової інфраструктури.

Основним джерелом фінансування цільової програми є та залишатиметься федеральний бюджет Росії (діаграма 5). Кошти позабюджетних джерел ФЦП визначені в програмі як «кредити, різні види позик, а також власні кошти підприємств-інвесторів».

Діаграма 5. Розподіл коштів на фінансування капітальних вкладень «кримської» ФЦП РФ по роках і джерелах, млрд. руб.

 

* * *

Таким чином, реальна природа інвестицій в окуповану територію свідчить про те, що в умовах міжнародних санкцій Крим за визначенням не може стати інвестиційно привабливою територією. Він є та залишатиметься фінансовим тягарем для бюджету держави-окупанта.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Центру прав людини ZMINA.
Зміст публікації є предметом виключної відповідальності авторів

Ще на цю тему