ЄСПЛ зобов'язав уряд Грузії прозвітувати про здоров'я Саакашвілі

17:20 11.11.2021

Європейський суд з прав людини задовольнив клопотання адвокатів Міхеіла Саакашвілі про застосування тимчасових заходів стосовно нього, а також закликав його припинити голодування. Про це у четвер повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, пише УНН.

«Вітаю рішення Європейського суду з прав людини щодо громадянина України, голови Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеіла Саакашвілі. ЄСПЛ задовольнив клопотання адвокатів Саакашвілі про застосування тимчасових заходів стосовно нього, а також закликав Міхеіла припинити голодування, визнавши факт його відмови від їжі, прийому ліків, вітамінів та підтримуючих препаратів», – написала Денісова у своєму Telegram.

Зокрема, як вказано, ЄСПЛ ухвалив, щоб грузинський уряд до 24 листопада поінформував його про стан здоров’я Саакашвілі, про лікування, яке він отримує, а також про те, що влада гарантує його безпеку загалом і надає належне медичне обслуговування.

За словами омбудсмена, невиконання цих заходів буде розцінено як порушення статті 34 Європейської конвенції з прав людини (перешкоджання ефективному здійсненню права на індивідуальні заяви до суду).

Як наголосила Денісова, справа Міхеіла Саакашвілі визнана першочерговою. Наступне засідання призначено на 24 листопада.

«Медичний заклад пpи установi виконання покарань № 18 місті Глдані, в якому з 8 листопада 2021 року перебуває Міхеіл, не відповідає рекомендаціям консиліуму лікарів та через відсутність необхідного медичного обладнання не може забезпечити належне проведення реанімаційних заходів і лікування, на чому наголошувала Омбудсманом Грузії», – заявила Денісова.

«Вимагаю невідкладного поміщення Міхеіла Саакашвілі до лікарні, яка облаштована для надання екстрених реанімаційних заходів та відповідає стандартам надання медичної допомоги таким пацієнтам з урахуванням усіх рекомендацій консиліуму лікарів, що відповідатиме установленому ЄСПЛ рішенню у справі «Саакашвілі проти Грузії», – додала вона.

З понеділка, 8 листопада, Саакашвілі перебуває у тюремній лікарні у тбіліському районі Ґлдані, куди його перевели з в'язниці у місті Руставі “з метою запобігання погіршенню стану здоров'я та збільшення загроз”.

Саакашвілі повернувся з України до Грузії напередодні місцевих виборів 2 жовтня, щоби мобілізувати своїх прихильників. Він був затриманий і заарештований, після чого оголосив голодування. Наступні тижні у Тбілісі та інших містах проходили кілька акцій протесту.

Ще на цю тему