Чеська компанія заперечує постачання титанової руди до окупованого Криму

20:40 21.10.2021

Чеська компанія Belanto Trade s.r.o спростовує інформацію про постачання ільменіту до окупованого Криму. 

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив генеральний директор Belanto Мірослав Шилган.

«Ми завжди торгували за ринковими цінами на договірній базі. Ми ніколи не постачали свою продукцію на територію Криму. Про це свідчать додатки до угод, згідно із якими торгівля не може суперечити законодавству як українському, так і європейському», - сказав Шилган.

Він підкреслив, що після появи звинувачень у постачанні сировини на окуповану територію компанія змушена була доводити свою прозорість правоохоронним органам, у тому числі в Чехії. Зокрема, Belanto довелося верифікувати всі свої контракти.

«Жодних проступок з нашої сторони не було засвідчено. Тим не менше, завдяки кампанії у ЗМІ нам постійно унеможливлюють роботу в цьому напрямку та закупівлю сировини», - заявив гендиректор Belanto.

Він повідомив, що компанія не має відношення до постачання ільменітової руди з портів Румунії до титанового заводу в окупованому Криму. Шилган називає повідомлення про постачання ільменіту до Криму спланованою інформаційною кампанією та пов'язує її із особливостями роботи Belanto.

Раніше у ЗМІ з'явилися повідомлення, що чеська Belanto Trade s.r.o, яка має контракт на купівлю ільменіту з Об'єднаною гірничо-хімічною компанією (ОГХК), постачає титанову руду до окупованого Криму. Belanto Trade s.r.o спеціалізується на постачанні сировини для подальшої переробки, металургічної продукції, активованого вугілля, а також на інвестуванні в нові технології. Компанія працює з 2014 року, має контракти із країнами Азії та арабського світу. Із ОГХК Belanto почала співпрацювати у середині 2020 року, співпраця продовжувалася до квітня 2021 року.

Як повідомлялося, Кабмін у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації. Аукціон з приватизації неодноразово переносили, востаннє – 31 серпня через наявність лише одного учасника. Після цього Фонд держмайна визначив новою датою приватизації ОГХК 29 жовтня. Фонд держмайна сподівається на зростання вартості ПрАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» зі стартових 3,7 млрд грн.
 

Ще на цю тему