Посольство США про перемовини Нуланд у Москві: «Головна перешкода на шляху до миру – РФ»

10:20 15.10.2021

США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України та закликають Росію вивести війська та техніку з окупованих територій задля припинення воєнних дій.

Про це Суспільному повідомили у пресслужбі посольства Сполучених Штатів у відповідь на прохання прокоментувати слова заступника голови адміністрації російського президента Путіна Дмитра Козака про те, що заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд нібито підтримала автономію окупованих територій Донбасу.

Як наголосили в дипустанові, зазвичай дипломати публічно не розголошують змісту звичайних закритих дипломатичних перемовин.

«Ми, однак, нагадуємо, що Сполучені Штати незмінно підтримують суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України в умовах агресії з боку Росії», – розповіли в посольстві.

У пресслужбі додали, що Росія повинна виконувати свої зобов’язання за Мінськими угодами та щиро працювати над припиненням конфлікту на сході України.

«Щодо мирних переговорів, цілком ясно: головна перешкода на шляху до миру – це Росія. Цей конфлікт Росія розпочала, і тепер несе повну відповідальність за його припинення. Росія повинна продемонструвати серйозну і конструктивну участь, виконуючи свої зобов’язання щодо безпеки згідно Мінських угод», – наголосили у посольстві.

Відтак США закликали Росію вивести з ОРДЛО своїх найманців та військову техніку.

«Ми рішуче закликаємо Росію повністю виконати свої мінські зобов’язання, вивести з України свою зброю та сили, якими вона керує, і повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами», – підсумували у дипустанові.

При цьому російське видання «Комерсант» із посиланням на власні джерела повідомило, що лідери країн Нормандського формату не змогли узгодити проведення саміту з Донбасу. За даними журналістів, відтак було вирішено обмежитися переговорами на рівні глав МЗС Німеччини, України, Росії та Франції.
 

Ще на цю тему