Проти РФ потрібно посилити санкції через будівництво в Криму ракетних кораблів – Лакійчук

15:21 22.09.2021

Україна повинна накладати санкції і закликати союзників посилювати санкції проти країни–окупанта Росії, яка будує в анексованому Криму малі ракетні кораблі.

Про це в коментарі «Кримським новинам» заявив капітан I рангу, керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

Як повідомили в Міноборони РФ, 21 вересня в окупованій Керчі на суднобудівному заводі імені Бутоми пройшов спуск на воду нового малого ракетного корабля «Аскольд». Цей корабель став другим в проекті 22800, перший – «Циклон» був спущений на воду в кінці літа минулого року, і в даний час проходить комплекс випробувань в Новоросійську, третій – «Амур» знаходиться на етапі будівництва.

За словами Павла Лакійчука, ці малі ракетні кораблі мають в перспективі замінити кораблі 41 севастопольської бригади ракетних катерів Чорноморського флоту РФ. Це більш сучасний проект, озброєний ракетами «Калібр».

«Треба звернути увагу, що розробником і будівником цього проекту є АТ «Зеленодольськ завод імені А.М. Горького», який знаходиться в РФ. Але будуються вони фактично в Керченському заливі, тобто, на окупованій території. Це є серйозним порушенням з боку Росії, як держави-окупанта. Україна має на це обов’язково реагувати. Це вже не перший корабель, який будують окупанти на нашій землі. Ми маємо самі накладати санкції, просувати санкції ЄС проти підприємства-виробника, тобто Зеленодольского заводу, проти окупаційних влад Криму, які це дозволяють, закликати наших союзників, зокрема говорити з Туреччиною щодо блокування чорноморських протоків кораблям, незаконно побудованим на окупованій території Криму», – підкреслив експерт.

Лакійчук додав, що перед початком окупації і війни, росіяни значну увагу приділяли будівництву великих кораблів класу фрегат, які будували вони в кооперації з іноземними державами, в тому числі і з Україною – енергетичні установки для 11356 проекту робила миколаївська «Зоря – Машпроект». Три одиниці таких кораблів було поставлено на Чорноморський флот РФ.

«Після того, як українці наклали санкції на продаж Росії газотурбінних установок, росіяни неспроможні будувати кораблі такого класу і перейшли на будівництво кораблів меншого класу, які призначені для акваторії не стільки Середземного моря, не для океанських зон, а для діяльності в Чорному і Азовському морях. Вони менші, простежується паралель з концепцією «москітного флоту». Це не стільки для великої війни десь в океані, а для протистояння саме в наших Чорному і Азовському морях. І в Україні це викликає занепокоєння», – резюмував експерт.

Ще на цю тему