Для присутності солдатів США в Україні немає «жодних перешкод»: Резніков про військові бази

19:30 02.09.2021

США можуть забезпечити Україну системами протиповітряної оборони (ППО). І ніяких перешкод для збільшення присутності американських військових в Україні немає. Але мова не про військові бази.

Про це в інтерв'ю LIGA.net заявив віцепрем'єр, міністр із питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков.

За його словами, українська сухопутна армія – одна з найкращих у Європі. «Але ми втратили час з авіації, з протиповітряної оборони. Це те, чого нам зараз не вистачає. І це те, що потрібно посилювати», – вважає він.

«Чому ми беремо Bayraktar? Тому що це прорив у Туреччині. Ми свої поки не будуємо. Хоча Нептуни на параді мене надихнули», – зазначив він.

Сьогодні у США – сучасні передові технології, зокрема ППО, нагадав Резніков: «Це особливо важливо з урахуванням загрози з Криму. Ми не говоримо про атакуючу зброю. Ми говоримо про захисну. Я прихильник того, що США можуть, абсолютно не провокуючи росіян, забезпечити нас технічною допомогою в плані різних засобів ППО».

Коментуючи свою заяву про те, що Україна готова розмістити у себе війська США, Резніков сказав: «Це вже питання того, у ролі кого вони нам там потрібні. З точки зору навчання, тренування, організації».

Він додав, що деякі ЗМІ перекрутили і сказали, що Резніков за військові бази: «Ось якраз для військових баз потрібно вносити зміни до Конституції».

Резніков уточнив, що американські військові і зараз присутні в Україні. На параді до Дня незалежності, нагадав він, Хрещатиком пройшли військові з американським, британським, шведським, грузинським, литовським прапорами.

«Всі вони – реальні військові, які на законних підставах перебувають в Україні. На тренувальних полігонах, передають нам свій досвід. Тому ніяких юридичних перешкод для збільшення присутності військових США я не бачу», – зазначив міністр.

У серпні Резніков у Вашингтоні заявив, що потрібно розширити пакет безпеки для України: за рахунок розгортання сил ППО, навіть шляхом розміщення американських підрозділів.

У квітні 2021-го, під час стягування військ Росії до кордонів України, глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що зенітно-ракетні комплекси США Patriot повинні бути в Україні.

У травні міністр оборони Андрій Таран не виключив можливість придбання для України системи протиракетної оборони (ПРО) на зразок ізраїльського Залізного купола.

У червні повідомлялося, що турецька компанія Aselsan пропонує Україні свою систему ПРО ближньої дії Korkut.

15 липня 2021 року ВМС України отримали від Туреччини модернізований ударний дрон Bayraktar ТВ2.