Кабмін вніс зміни до правил прикордонного режиму біля лінії розмежування на Донбасі і адмінкордону з Кримом

19:15 02.09.2021

Кабмін України вніс зміни до правил прикордонного режиму та режимних обмежень в районах, прилеглих до лінії розмежування на Донбасі та до адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

Про це повідомляє міністерство внутрішніх справ України.

Зокрема, за рішенням уряду актуалізовано перелік міст та районів, на території яких установлюються контрольовані прикордонні райони. Змінено ширину прикордонної смуги, яка становитиме 5 кілометрів вздовж всього сухопутного кордону. Раніше ширина прикордонної смуги була більшою та встановлювалася у межах прилеглих до державного кордону територій селищних і сільських рад.

Встановлено певні режимні правила у Генічеському і Скадовському районах, прилеглих до адміністративної межі між Херсонською областю та тимчасово окупованою територією Автономною Республікою Крим. Серед іншого вони визначатимуть правила в’їзду, перебування, проживання та пересування осіб, провадження робіт, проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрації, спортивних, видовищних та інших масових заходів тощо.

Також режимні нововведення поширюються на райони, прилеглі до лінії розмежування у Донецькій (Горлівський, Донецький, Кальміуський, Маріупольський) та Луганській областях (Довжанський, Ровеньківський, Сватівський, Старобільський, Щастинський) на період проведення операції Об’єднаних сил.

У прийнятому документі уточнено питання щодо виходу у місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах суден і плавзасобів, що не підлягають реєстрації та нагляду класифікаційного товариства, у територіальне море та внутрішні води України та умов експлуатації об’єктів базування у контрольованих прикордонних районах. Також визначено порядок посадки та висадки пасажирів на засоби для розваг на воді та маломірні судна, що їх буксирують, у місцях масового відпочинку населення на воді.

Також уряд визначив режимні обмеження щодо використання літальних апаратів у контрольованих прикордонних районах за межами аеродромів, вертодромів або злітно-посадкових майданчиків. Про використання літальних апаратів їх власники, експлуатанти мають поінформувати підрозділ Держприкордонслужби не пізніше ніж за 30 хвилин до зльоту та одразу після посадки.

«Зміни були ініційовані Адміністрацією Держприкордонслужби України з метою ефективного реагування на сучасні загрози на держаному кордоні та у контрольованих прикордонних районах. Також нововведення допоможуть привести нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України до вимог постанови Верховної Ради, у зв’язку зі зміною адміністративних територій районів, які безпосередньо прилягають до державного кордону. Крім цього, внесені зміни створюють умови для ефективнішого моніторингу надводної обстановки і реалізації громадянами конституційного права на відпочинок», – зазначили у МВС України.

Ще на цю тему