США готові запроваджувати нові «кримські санкції» на підставі інформації від уряду та громадянського суспільства України – Джордж Кент

20:45 11.08.2021

Влада США готова запроваджувати нові «кримські санкції», використовуючи інформацію уряду та громадянського суспільства України про російських громадян та компанії, які причетні до переслідувань та репресій проти кримчан або до крадіжки української власності в окупованому Криму.

Про це Джордж Кент, тимчасовий повірений у справах США в Україні, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

«Можливості накладення додаткових санкцій є відкритими. Влада США охоче розгляне конкретну інформацію з різних джерел, включаючи український уряд та українське громадянське суспільство. Наше бажання втілювати як наші закони, так і можливості, створені виконавчим наказом Президента Обами у 2014 році, залишається незмінним. Існують санкційні можливості щодо Криму, а також щодо росіян, які підривають територіальну цілісність України. Ми залишаємося непохитними у нашому бажанні притягувати фізичних осіб та компанії до відповідальності за їхні дії у Криму», – сказав Кент.

Він вважає правильними дії української влади та компаній, які подали позови у міжнародні суди щодо отримання від РФ компенсації за втрачені активи в окупованому Криму.

«Коли йдеться про крадіжку власності або невиплату компенсації, то, на мою думку, в першу чергу, український уряд та українські власники мають робити відповідні кроки щодо відновлення справедливості. Я знаю, що Україна подала позови в міжнародний арбітражний та інші суди. Це правильні дії. Росія не тільки окупує територію України, піддає репресіям, ув’язнює кримчан або висилає їх до Росії. Вона також вкрала величезні економічні активи. Отже, Україна має можливості для подачі позовів та повинна їх використати», – наголосив американський дипломат.

Він також зазначив, що адміністрація президента Джо Байдена готова й надалі запроваджувати нові санкції проти Росії за її агресію проти України

«На мою думку, адміністрація Байдена та її урядовці залишаються відданими тому, щоб притягнути російських діючих осіб до відповідальності за їхні дії. Це було частиною месседжу президента Байдена Володимиру Путіну під час зустрічі у Женеві. Раніше цієї весни Президент Байден застосував санкції у відповідь на російське втручання у наші вибори, російські кібератаки, а також інші форми російської агресії, які включали використання хімічної зброї типу «Новичок» проти громадян у Великій Британії, російських опозиціонерів у самій Росії, а також замахи на вбивство в інших країнах, зокрема, навіть у центрі Берліна. Українці, вочевидь, знають, що Росія використовує ці методи вбивства людей також і на території України, з бомбами в машинах тощо. Отже, Президент Байден чітко дав зрозуміти, що ми готові відповідати на майбутні дії Росії», – сказав Кент.

Ще на цю тему