Данія визнала постачання насосів «Grundfos» в Крим порушенням європейського права

15:21 30.07.2021

Як зазначила наша Асоціація в квітні 2020 року [1], 18 березня російська пропаганда, в тому числі «офіційні інтернет-ресурси», повідомили про «успішний запуск» Бештерек-Зуйського водоводу, який мав забезпечити щоденну подачу 20-22 тисячі кубометрів артезіанської води у Сімферополь.

Як було з поширених «владою Криму» зображень обладнання насосної станції, її основною складовою стали двигуни для насосів марки «Сіменс». У цих умовах «АРК» направила офіційного листа до штаб-квартируи концерну «Сіменс» в Мюнхені, в австрійську компанію «Сіменс», до її філії в Києві та до філії «Сіменс» у Москві. Більш того, ці насоси, як випливало з фото та відео насосної станції, поширеного російською пропагандою, є спільним продуктом німецько-австрійської компанії «Сіменс» та данського концерну «Грундфос».

Як повідомлялося у вересні 2019 року, «Сіменс» та «Грундфос» підписали рамкову угоду про цифрове партнерство для стратегічної співпраці між двома компаніями. Таке партнерство «зосереджено на додаткових продуктах та рішеннях, що надаються обома сторонами у трьох основних сферах: водопостачання і водовідведення, промислова автоматизація та будівельні технології». «Грундфос» і «Сіменс» зобов’язалися «встановлювати нові стандарти» за допомогою «цифрового хмарного рішення» «для моніторингу двигунів, насосів і систем, а також використовувати промислові дані для оптимізації процесу».

Тому наша Асоціація в квітні 2020 року розіслала офіційні листи до штаб-квартири «Грундфос» у датському Бьеррінгбро, та в її дочірні компанії у Києві та Москві, з проханням до цієї компанії надати публічні роз’яснення з приводу її діяльності в Криму. На даний момент обидві європейські компанії не відповіли нашої Асоціації з вищезазначених питань, попре широку громадську дискусію на цю тему, розпочату «АРК» та відображену ключовими українськими незалежними медіа. Також ми направили в квітні 2021 року листи за вищевказаною ситуацією до національних міністерств закордонних справ Данії та Німеччини.

Вважаємо, що таке тривале мовчання концернів може бути пояснено призначенням даної насосної станції, а саме для додаткового водопостачання російських військових баз в Криму, незаконно діючих в Сімферопольському районі та для понад 100 тисяч російських громадян, нелегально переселених до Сімферополя урядом Росії. Таким чином, ця насосна станція є прямим знаряддям міжнародних злочинів, скоєних російською де-факто «владою» в Криму, які наразі стали предметом розгляду Міжнародного кримінального суду.

Більш того, ця насосна станція стала інструментом екоциду гідрологічної екосистеми унікальної долини кримської річки Зуя, оскільки її функціонування викличе подальше зневоднення цих територій, зруйнує їх унікальні ландшафти. Більш того, зневоднення Зуйської долини викличе соціальну катастрофу для жителів цієї долини, в тому числі для корінного кримськотатарського народу. Також постачання інженерного обладнання у Крим заборонені чинними санкціями Європейського Союзу. Таким чином, доставка, обслуговування та страхування відповідного обладнання «Грундфос» та «Сіменс» на насосну станцію Бештерек-Зуйського водозабору стало грубим порушенням санкційної політики Євросоюзу.

Пізніше, в липні 2021 року наша Асоціація також поінформувала ключові екологічні організації Німеччини та Данії про ці негативні питання. Ми вже отримали підтвердження від деяких з цих неурядових структур, що вони почнуть роботу над цією проблемою, та ми будемо співпрацювати з ними з питань подальшої юридичної відповідальності «Сіменс» і «Грундфос» за допущені порушення міжнародного гуманітарного права і права прав людини. Після того, як відповідні громадські активісти та журналісти почали розслідування, наша Асоціація отримала офіційну заяву від Датського Управління з Бізнесу («DBA», офіційний підрозділ данського Міністерства промисловості, комерції та фінансових питань) від 6 липня 2021 року. У ньому «DBA» поінформувало нас про те, що Управління у якості відповідного національного компетентного органу Данії провело розслідування можливого порушення Регламенту Ради (ЄС) 692/2014, що стосується обмежувальних заходів у відповідь на незаконну спробу анексії Криму та Севастополя [3].

Управління повідомило «Грундфос» про Регламент 692/2014, зокрема про його статтю 2b (1), згідно з якою заборонено продавати, поставляти, передавати або експортувати товари та технології, перераховані в Додатку II Регламенту, будь-якій фізичній, юридичній особі або організації в Криму або Севастополі, а також і для використання в Криму або Севастополі. «DBA» вказало на той факт, що насоси, вироблені «Грундфос», були присутні в Криму, тому об’єктивно має місце порушення Регламенту, і тому «DBA» закликало «Грундфос» надати «DBA» всю відповідну інформацію щодо цих тверджень Асоціації. «DBA» також поінформувала «Грундфос» про те, що ця інформація може бути використана в потенційній кримінальній справі проти них, та попросила «Грундфос» підписати заяву про згоду, відповідно до якої «Грундфос» погодився надати відповідну інформацію «DBA» незалежно від права не розкривати цю інформацію в порядку самозвинувачення.

20 квітня концерн «Грундфос» відповів на лист «DBA» та поінформував Управління, що поставлені насоси підпадають під код 8413, зазначений в Додатку II до Регламенту 692/2014. «Грундфос» також повідомив «DBA», що їм вдалося відстежити конкретний порядок поставки насосів, але при цьому концерн «Грундфос» нібито «не знав про те, що насоси мали використовуватися в Криму». «Грундфос» пояснив, що водяні насоси нібито є «стандартними виробами» та що ці насоси спочатку нібито були продані російській компанії з водопостачання, яка не вчиняла порушень в процедурах перевірки на санкції. Ця російська компанія нібито поінформувала «Грундфос» про те, що насоси повинні були використовуватися в російському Краснодарському краї, та що власне розслідування «Грундфос» з цього питання показало, що насоси нібито «згодом багаторазово перепродавалися».

Щоб з’ясувати, чи поширюється Додаток II Регламенту (ЄС) 692/2014 на розглянуті водяні насоси, «DBA» проконсультувалася з Датської організацією із закупівель і логістики («DALO»), яка провела технічний аналіз конкретних водяних насосів. «DALO» прийшло до висновку, що ці водяні насоси включені в Додаток II до Регламенту, оскільки водяні насоси є «насосами для рідини», які підпадають під код CN 8413. Одночасно «DALO» також прийшло до висновку, що експорт таких водяних насосів не підлягає ліцензуванню відповідно до Регламенту (ЄС) 428/2009 про товари подвійного призначення, і що дані насоси не потребують на попередній дозвіл на експорт відповідно до статті 3 Регламенту (ЄС) 833/2014 про обмежувальні заходи у зв’язку з діями Росії по дестабілізації ситуації в Україні .

Оскільки таким чином водяні насоси можна було експортувати в Росію (але не до Криму), і на підставі інформації, наданої «Грундфос», «DBA» прийшла до висновку, що дії «Грундфос» нібито не можуть призвести до відповідальності, оскільки у концерні нібито «не знали та не мали розумної причини підозрювати», що їх поставки порушать заборони, викладені в Регламенті, згідно з його статтею 5. На підставі вищевикладеного, «DBA» 17 червня поінформувала «Грундфос», що «DBA» не буде продовжувати займатися цією справою та що Міністерство закордонних справ Данії проінформує Посольство України та Європейську Комісію про розслідування цієї справи «DBA» за скаргою нашої Асоціації та про його висновки.

Наша Асоціація не згодна з цією позицією «DBA», оскільки «DBA» чітко встановила в цьому розслідуванні 2021-11885, що поставка водних насосів «Грундфос» до Криму грубо порушила законодавство Європейського Союзу, включаючи вимоги Регламенту (ЄС) 692/2014. Позиція концерну «Грундфос» про те, що вони нібито «не знали» про реальне призначення свого обладнання, виглядає явною маніпуляцією, оскільки ці водяні насоси не є «стандартним продуктом» для концерну, та що водночас «Грундфос» визнав «DBA», що концерн може «відстежувати конкретний порядок поставок насосів», але визнав це вже після того, як проблема стала публічною.

Таким чином, наша Асоціація представить Європейської комісії свою позицію у цій справі, оскільки необхідно забезпечити дотримання механізмів Регламенту (ЄС) 692/2014, включаючи питання відстеження товарів та політики експортних контрактів для компаній ЄС. Також інформація про вищевказані порушення буде передана нашою Асоціацією до усіх правоохоронних органів України, включаючи відповідальних за майбутню позицію України у справі «Росія проти України» 36958/21 в Європейському суді з прав людини, де Росія зажадала Суд зобов’язати українську владу запустити в Крим воду Північнокримського каналу та заявила про нібито «порушення права на воду» жителів Криму. В цьому випадку Європейський суд вирішив зараз відхилити цей запит Росії, оскільки він явно «не спричиняв за собою серйозного ризику заподіяння непоправної шкоди основному праву відповідно до Європейської конвенції про права людини», але надалі Суд дослідить питання прийнятності цієї вимоги [4]. Також про співпрацю «Grundfos» з російськими окупантами, які здійснюють міжнародні злочини в Криму, нашої Асоціацією буде повідомлено до Міжнародного кримінального суду. Тому аспекти злочинної змови концерну «Грундфос» з російською «владою» незабаром будуть вивчені на міжнародному рівні, так само як і нинішня спірна роль «DBA» в цих питаннях.

Ще на цю тему