Організації українців і поляків США закликали ввести широкі санкції проти Nord Stream 2

11:21 30.07.2021

Український конгресовий комітет Америки (УККА), а також Американсько-Польський конгрес (PAC), які об’єднують українську й польську громади в США закликали уряд Байдена запровадити санкції не лише проти Nord Stream 2, але і всіх компаній-підрядників проєтку.

Про це йдеться у спільному зверненні президентів УККА і PAC, тексті якої Укрінформ отримав у своє розпорядження.

«Хоча кожна нова адміністрація США прагне застосувати нові підходи до зовнішньої політики, наші виборці повірили президенту Байдену на слово, коли він назвав трубопровід Nord Stream 2 «фундаментально поганою угодою для Європи», - наголошується у спільній заяві.

При цьому підкреслюється, що бенефіціарами цього проєкту є виключно представники Кремля, субпідрядники «Газпрому» та члени європейської ділової й політичної еліти, які отримують винагороду за підтримку російського газопроводу.

Добудова Nord Stream 2 призведе до збільшення масштабів корупції в Європі, а також посилення російської м'якої сили всередині ЄС, наголошують українська і польська організації.

Водночас, підкреслюється, що завершений проєкт Nord Stream 2 забезпечить приблизно 30% ВНП Росії. Ці гроші путінська Росія «безсумнівно використає для подальшої агресії та вторгнення в сусідні країни – не згадуючи вже про їхню гібридну тактику війни, яка застосовується проти Заходу, включно зі США».

Отже, підкреслюється в заяві, будь-які спроби домовитись про майбутнє енергетичних відносин та безпеки Європи без участі України, Польщі, Словаччини й країн Балтії не має стати нормою на міжнародному рівні. «Такі спроби підривають стабільність усього трансатлантичного регіону та шкодять довірі між трансатлантичними партнерами»,- зауважується в документі.

Проект Nord Stream 2 потрібно зупинити, наголошують українська й польська організації.

«Сполученим Штатам слід не лише повністю реалізувати санкції, визначені мандатом Конгресу проти проєкту Nord Stream 2, їм потрібно ввести додаткові санкції проти будь-якого субпідрядника»,- підкреслюється в заяві.

Це дозволить посилити тиск на Росію, щоби вона зрештою залишила територію України. «Разом ми закликаємо президента Байдена дотримуватися зобов’язань, взятих перед нашими союзниками у Східній Європі, й продовжувати двопартійну підтримку України з боку Америки», - зауважується в документі.

Як повідомлялося раніше, у четвер Палата представників США схвалила фінансовий законопроєкт, який містить поправку із обов’язковим запровадженням санкцій проти російського газопроводу Nord Stream 2.

Ще на цю тему