У квітні-травні ОГХК відвантажила 17,7 тисячі тонн ільменіту в окупований Крим

18:21 20.05.2021

У квітні-травні 2021 «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» продовжила відвантаження ільменітового концентрату виробництва філії «Іршанський ГЗК» в окупований Крим через компанію Belanto Trade: у квітні відправили на станцію Крейда в Бєлгороді (Росія) для подальшої переадресації на відвантаження в окупований РФ Крим 206 вагонів з 14,5 тис.т концентрату, а за перший тиждень травня - 45 вагонів, 3,2 тис. т концентрату.

Про це свідчать виписки із залізничної системи за накладними ст.Нова Борова, Іршанськ - ст. Крейда-Бєлгород, РФ, а також ст. Крейда, РФ - порт, Кавказ, повідомляє УНІАН.

Перевантаження ільменіту в порту Кавказу ТОВ ВЕРП «Південний морський торговий термінал» зафіксувала камера відеоспостереження 14 квітня.

За 2020-2021 сумарно морем і залізницею на адресу «Кримського Титану» Дмитра Фірташа через компанії-посередники ITS International (Німеччина) і Belanto (Чехія) ОГХК відправила 130 тис.тонн ільменіту з Іршанська: 25 тис. т – через ITS в 2020 морем, 65 тис т – морем через Belanto в 2020-2021 р і 40 тис. т залізницею компанії Belanto в 2021.

За даними ЗМІ, курирує логістику по відправці в Крим бізнесмен Віталій Кучук.

Він же реалізує продукцію ОГХК іншим фірмам-прокладкам і кінцевим споживачам.

Організовують подачу і управління вагонами працівники компанії DF Group в Москві і Роман Карпенко - партнер Кучука.

Крім цього, ОГХК уклало контракт від 06 Травня 2021 року зі скандальною компанією Stork International GmbH (Австрія) на продаж 45 тис.т ільменітового концентрату на суму $7,56 млн виробництва філії ОГХК в Іршанську.

Ціна ільменіту занижена на $100-150 за т від середньоринкової вартості і не перевищує $168 за тонну.

Сумарно контракт призведе до втрати приблизно $5 млн ОГХК.

У цій Угоді Компанія Stork International GmbH є лише додатковою сполучною ланкою між наступним покупцем-IMMCO Trade Pte Ltd Віталія Кучука.

Компанія Stork International GmbH має досить сумнівну репутацію. Незважаючи на австрійську реєстрацію компанії, головний офіс її знаходиться в Москві.

Вона має тісні відносини з російським ОПК, є соакціонером разом з корпорацією «ВСМПО-Авісма» підприємства «Уралредмет».

Виконавчий директор компанії Джугендра Сінгх Рагхав залучався до свідчень у корупційній справі, за якою українського олігарха Дмитра Фірташа заарештували в Австрії на запит слідчих США.

Компанія Stork International GmbH була посередником у переговорах з індійськими чиновниками про отримання компаніями Фірташа ліцензій на видобуток титану.  

Як повідомлялося, Фонд держмайна має намір приватизувати ОГХК в 2021. З жовтня 2020 року ОГХК керує Артур Сомов, призначений головою Фонду держмайна Дмитром Сенніченком.

 

Ще на цю тему