Перешкоди судноплавству в Азовському морі. Моніторинг утримання суден в Керченській протоці за квітень 2021

Андрій КЛИМЕНКО
Тетяна ГУЧАКОВА
Ольга КОРБУТ

Моніторингова група редакції BlackSeaNews
та «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews пропонує вашій увазі чергове з серії щомісячних досліджень щодо російської економічної війни проти України у Азовському морі.

1. За квітень 2021 року середня тривалість штучного утримання з боку РФ суден, що йдуть до українських портів Азовського моря – Маріуполя, Бердянська, склала 20,9 годин (в середньому за 2020 рік – 23,5), за березень - 14,3 години, за лютий - 21,2 години, за січень - 54 години – див. діаграму.

2. За квітень 2021 року середня тривалість штучного утримування з боку РФ перед Керченською протокою суден, що йдуть з Маріуполя, Бердянська з експортними вантажами склала 70 годин (в середньому за 2020 рік – 29,6), за березень - 41,8 годин, за лютий - 54,1 годину, за січень - 44,5 годин – див. діаграму.

Така велика різниця між тривалістю штучного утримання суден на виході з Азовського моря (майже 3 доби) та на вході до нього (одна доба) спостерігається вперше. Ще раз зауважимо, що в квітні на 20,9 годин утримувались судна, що йдуть без вантажу, а на 70 годин - ті, що йдуть з українськими експортними вантажами

Дуже високі показники утримання суден на виході з Азовського моря (у порівнянні з часом очікування на вході до Азовського моря) спостерігалися в період 1-14 квітня 2021 року. Див. таблицю.

Таку різницю неможливо пояснити погодними умовами. Порівняння часу затримки суден в період 1-15 квітня 2021 року на вході та на виході з Азовського моря красномовно свідчить про вибірковий підхід до утримання суден з українськими вантажами з боку органів РФ, що керують рухом по Керченській протоці.  

3. Починаючи з 22 жовтня 2018 і надалі по травень 2021 затримань суден посеред Азовського моря під час руху до/з Бердянська/Маріуполя не було зовсім (внаслідок ескортування суден катерами ВМСУ).

* * *

Довідково: райони здійснення порушень свободи судноплавства наведені на карті.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Центру прав людини ZMINA.
Зміст публікації є предметом виключної відповідальності авторів.

 

Ще на цю тему