Євросоюз вимагає від Сербії підтримати санкційну політику ЄС

10:45 28.04.2021

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель наголосив на необхідності приведення політики Сербії у відповідність із зовнішньою та безпековою політикою Європейського Союзу, із рішеннями та позицією ЄС, включаючи обмежувальні заходи – відповідно до рамок переговорів про вступ.

На прес-конференції після зустрічі в Брюсселі з президентом Сербії Александаром Вучичем Боррель заявив, що багато держав-членів ЄС вимагають чіткого дотримання Сербією цієї важливої ​​частини зобов'язань, необхідних для членства в Європейському Союзі, яка полягає у дотриманні спільної зовнішньої політики та політики безпеки.

Коментуючи питання гармонізації зовнішньої політики, Вучич визнав, що стикається з «деякими труднощами», але пообіцяв прогрес в деяких, але не у всіх напрямках зовнішньої політики ЄС.

Він заявив про прагнення збільшити кількість декларацій ЄС, до яких Сербія буде приєднуватися, але, як сказав Вучич, «будуть винятки, оскільки є складні позиції, яких я не приховував, і не буду приховувати».

Переговори сербського президента з представником ЄС були, за словами Борреля, «зосереджені на переговорах про вступ Сербії та можливостях для збільшення швидкості цього процесу».

Як зазначив Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки, для цього необхідний прогрес в реформах.

«На переговорах про вступ нам потрібно бути більш динамічними. Але це може статися лише за умови більшого прогресу у реформах... Я наголосив президенту Вучичу, що Європейський Союз очікує, що Сербія виконає завдання щодо реформ, зокрема щодо верховенства права та свободи ЗМІ», – заявив Боррель.

Президент Сербії перебував у Брюсселі з дводенним офіційним візитом, де проводив зустрічі також з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, комісаром ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Олівером Варгеї та Спеціальним представником ЄС із діалогу між Косово та Сербією Мірославом Лайчаком.

Однією з тем переговорів було продовження діалогу із Косово. Верховний представник ЄС повідомив, що новий раунд переговорів між Белградом та Приштиною на найвищому рівні відбудеться 11 травня.

Ще на цю тему