Уряд України має проводити щоденний моніторинг санкцій політики в окупованому Криму - Деніел Фрід

09:00 23.04.2021

Українському уряду треба проводити щоденний моніторинг санкційної програми та інформувати уряди ключових країн-членів ЄС, Великобританії про можливі порушення санкцій у Криму. У США хочуть знати, що відбувається на практиці, як працюють санкції.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань заявив Деніел Фрід, який очолював Офіс з координації санкційної політики Держдепартаменту США під час президентства Барака Обами, коментуючи українські санкції щодо РФ та їх ефективність.

Він вважає, що після застосування санкцій необхідно щодня проводити моніторинг їх реалізації і дотримання. Уряд України, проводячи такий моніторинг, могло б надавати інформацію про порушення санкцій урядам країн-партнерів.

«Можливо, Україна отримує інформацію про порушення санкцій щодо Криму. Я постійно спілкувався з українським урядом щодо санкцій, коли я працював в уряді США, починаючи з 2015 року. Я знаю про це. … Якщо б я зараз працював в американському уряді, то я був би радий поспілкуватися з українцями щодо санкційної політики або створення необхідних урядових структур. Я би рекомендував українському уряду передавати інформацію про можливі порушення санкцій Європейському Союзу, Великій Британії, ключовим європейським урядам, полякам, німцям. Нам потрібно знати, що відбувається на практиці», – сказав Деніел Фрід.

За його словами, він не хотів би радити українському уряду, за якими російськими компаніями потрібно стежити, тому що Україна знає набагато краще це питання. Однак необхідно налагодити регулярний діалог і на експертному, і на урядовому рівні.

«Але я вважаю, що потрібен регулярний діалог між експертами. Наші уряди повинні працювати разом. Для цього є потенціал, і для цього є воля. Коли та якщо у державному департаменті буде відновлений підрозділ з координації санкційної політики, тоді з’явиться людина, відповідальна за російські санкції. Я підозрюю, що вона захоче тісно та регулярно контактувати з Україною», – заявив посол Фрід.

Він також вважає, що рішення РНБО про застосування санкцій до лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука і його медійної імперії «було хорошим кроком. Його прийняли пізно, але не занадто пізно. Це та тема, яку американці і українці можуть спільно обговорювати».
 

Ще на цю тему