Human Rights звинувачує Туреччину у безпрецедентному порушенні прав людини

08:41 25.03.2021

Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила турецьке керівництво у цілеспрямованих утисках прав людини та закликала країни ЄС дати Анкарі сигнал, що порядок денний у відносинах залежатиме від прогресу в підтримці прав людини.

Як повідомляє Укрінформ про це йдеться у заяві виконавчої директорки Human Rights Watch Кеннет Рот, текст якої опубліковано на сайті організації.

«Уряд президента Реджепа Таїпа Ердогана скасовує захист прав людини та демократичні норми в Туреччині в масштабах, безпрецедентних за 18 років його роботи», – заявила Кеннет Рот.

Правозахисниця вважає, що дії турецького керівництва спрямовані проти критиків влади, опозиції, та розкритикувала вихід Туреччини зі Стамбуліьської конвенції.

«Рішення про вихід є серйозним кроком назад у боротьбі за захист прав жінок у Туреччині та серйозним ударом для всіх жінок у політичному спектрі», – сказала Рот.

Вона також закликала ЄС дати турецькому керівництву чіткий сигнал про те, що «позитивний порядок денний у відносинах з Туреччиною буде пов’язаний із припиненням нападів на опозиційних діячів та помітним прогресом у підтримці прав людини».

«25 та 26 березня лідери ЄС мають переглянути свої відносини з Туреччиною… Лідери ЄС не повинні робити вигляд, що це звичайна справа, тоді як уряд Туреччини посилює напади на критиків, парламентську демократію та права жінок», – заявила правозахисниця.

Як повідомлялося, 20 березні Туреччина, яка стала першою країною, що ратифікувала конвенцію Ради Європи про попередження та протидію насильству щодо жінок та домашньому насильству, прийняту у Стамбулі, вийшла з неї.

У Раді Європи це рішення назвали великим кроком назад, який становить небезпеку для жінок у Туреччині, Європі та інших регіонах.

Президент США Джо Байден заявив, що рішення Туреччини вийти зі Стамбульської конвенції викликає глибоке розчарування та є кроком назад для міжнародного руху за припинення насильства проти жінок по всьому світу.

Ще на цю тему