Байден продовжив на рік санкції проти Росії через її агресію стосовно України

10:00 04.03.2021

Президент США Джо Байден продовжив на рік термін дії санкцій, запроваджених проти Росії через її агресію стосовно України.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, розміщеному в середу у Федеральному реєстрі, збірці документів американського уряду, пише Радіо Свобода.

У повідомленні вказано, що ситуація навколо України «як і раніше, містить серйозну загрозу для національної безпеки і зовнішньої політики США. З цієї причини, режим надзвичайного стану, введений 6 березня 2014 року, а також заходи, прийняті (...) у відповідь на кризу, повинні залишатися в силі і після 6 березня 2021 року».

Як випливає з оприлюднених документів, ідеться про продовження терміну дії обмежувальних заходів щодо Росії, застосованих адміністраціями ще Дональда Трампа і його попередника Барака Обами. Вперше – у 2014 році.
Санкції стосуються громадян Росії, в тому числі офіційних осіб, а також посадових осіб уряду колишнього президента України Віктора Януковича. Крім того, ці заходи стосуються бізнесменів із Росії, кількох компаній і керівництва угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Росія анексувала український Крим в 2014 році, а також підтримує сепаратистів на Донбасі. Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці», а захоплення Криму взагалі називає «відновленням історичної справедливості».

Країни Заходу ввели проти Росії санкції, які періодично пролонгують і розширюють.


 

Ще на цю тему