Прокуратура Естонії зацікавилася доказами ведення Хілларом Тедером бізнесу в Криму - ЗМІ

15:40 24.02.2021

Найбільше медіа-видання Естонії Postimees звернулося до генерального прокурора Андреаса Пармаса з матеріалами, які доводять ведення відомим бізнесменом Хілларом Тедером бізнесу в окупованому Криму.

Сам Тедер став відомий в Україні після скандалу з ТРЦ «Скай Молл». Тоді він намагався пролобіювати свої інтереси через уряд утікача Януковича, а після і Петра Порошенка, залучаючи для цього посла і прем'єр-міністра Естонії, передає УНН.

Як повідомляє видання, інформація, з якою воно звернулося до прокурора Естонії Пармеса, є для органів слідства новою.

«Якщо з'ясується, що Хіллар Тедер міг зробити інші злочини, такі як порушення міжнародних санкцій, можна буде вирішити, пред'явити йому додаткову підозру у триваючій кримінальній справі або передати матеріали українським правоохоронним органам для рішення», - коментує Пармес.

Відповідно до опублікованих матеріалів, Хіллар Тедер у своїх листування з Михайлом Меркуловим, СЕО Arricano Real Estate Plc, і адвокатом компанії Євгеном Малєєвим, в обхід міжнародних фінансових санкцій, вів переговорний процес з ВТБ банком для отримання кредитних коштів для свого проекту ТРЦ «Південна галерея» (Крим). Це великий торговий центр в Сімферополі, будівництво якого закінчилося в 2014 році, коли був анексований Крим. Він, як і раніше, працює і є одним з найприбутковіших проектів Arricano, згідно з відгуками Лондонській фондовій біржі, виплачуючи податки в Російську казну.

При цьому, сам Тедер і його колеги розуміли очевидну протиправність своїх дій і кримінальну відповідальність за недотримання санкцій і продовження роботи у Криму. Це підтверджується опублікованим листом Меркулова, в якому прямо говориться, що почалися складнощі з українською СБУ, оскільки контакт з Кримом - злочин. У відповідь на це, Тедер дав вказівку шукати новий менеджмент з числа осіб, які зареєстровані у «ДНР» і «ЛНР», але проживають в Києві.

Сам Хіллар Тедер вже не в перше знаходиться в Естонії під слідством. У 2019 році в Хьюстонскому повітовому суді він дав свідчення, що в 2014 році таємно фінансував центристські партії, з метою отримання в своїх інтересах вигідних рішень від Міськуправи.

У січні 2020 року Тедер був затриманий і заарештований на два місяці за підозрою в корупції, оскільки в 2019 році він пообіцяв партії Центра виділити до мільйона євро перед місцевими виборами, а у відповідь фірма Porto Franco, якою керує син бізнесмена Рауно Тедер, повинна була отримати через створений міністерством економіки і комунікації фонд KredEx кредит в 39,4 млн євро.
 

Ще на цю тему