Методика застосування санкцій до кримських колаборантів

13:01 03.02.2021

3 лютого 2021 року в «Українському кризовому медіа-центрі» відбулася пресконференція «Сучасні виклики оцінки дій колаборантів та санкційної політики».

На заході було презентоване Методику оцінки доцільності запровадження персональних санкцій щодо осіб, які співпрацюють із окупаційною «адміністрацією» Криму.

Специфіка нової Методики полягає у розрахунку ступеня доцільності запровадження санкцій щодо конкретної особи у балах, за встановленими критеріями. До них віднесене громадянство, легальність перебування в Криму, особливі зобов’язання перед Україною та їх припинення, статус у системі окупаційної «влади» та ставлення до її завдань, негативні наслідки від співпраці з окупантами, тривалість такої співпраці, оцінка діяльності особи окупантами.

Зменшення суми балів для конкретної особи можливо за умов позитивних потреб її співпраці з окупантами (лікарі, пожежники тощо), з урахуванням підстав припинення співпраці та інших об’єктивних факторів. У презентації взяв участь співавтор Методики, експерт «Асоціації реінтеграції Криму» професор Борис Бабін.

Методику вже спрямоване Кримськотатарським ресурсним центром до уповноважених органів влади України, а шляхи її застосування будуть опрацьовані із закордонними партнерами та з міжнародними організаціями.

Ще на цю тему