Верховний суд України дозволив «Ощадбанку» стягнути з Росії 1,3 млрд збитків за активи в Криму

13:01 09.12.2020

Верховний суд в Україні дозволив «Ощадбанку» стягнути з Росії збитки в розмірі 1,3 млрд рублів за втрачені активи в Криму.

Рішення опубліковано в Єдиному державному судовому реєстрі.

Зазначається, що Верховний суд відновив дію постанови Київського апеляційного суду від 17 липня 2019 року, яким було задоволено заяву «Ощадбанку» і надано дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу в Парижі від 26 листопада 2018 року про стягнення $1,1 млрд з Росії як компенсацію за експропріацію активів «Ощадбанку» в Криму (з урахуванням відсотків, загальна сума вимог – $1,3 млрд).

У листопаді 2018 року Арбітражний суд у Парижі ухвалив рішення задовольнити вимогу про компенсацію збитків українському «Ощадбанку», завданих у результаті анексії Криму з боку Росії. У Мін'юсті Росії відмовилися визнавати рішення арбітражу.

У жовтні 2019 року Апеляційний суд у Парижі відхилив спроби Росії призупинити примусове виконання рішення Міжнародного арбітражу про виплату українському «Ощадбанку» 1,3 мільярда доларів за експропріацію активів банку в Криму.

У серпні 2016 року призначений Кремлем глава Криму Сергій Аксенов заявив, що кримська влада не визнають рішення міжнародних судів з питання про «націоналізацію» активів «Ощадбанку».

«Ощадбанк» є одним з найбільших українських банків, який за станом на березень 2014 року мав найбільшу банківську мережу в Криму.

Ще на цю тему