Керівникам австрійського бюро заборонять в'їзд до України через будівництво театру в анексованому Криму

11:30 09.12.2020

Прокуратура Автономної республіки Крим відкрила кримінальну справу проти представників архітектурного бюро «Coop Himmelb(l)au» з Австрії, яке бере участь у будівництві оперного театру в анексованому Севастополі.

Про це повідомив спецпредставник МЗС України з питань санкційної політики Олексій Макеєв.

Він зазначив, що Україна запустила процедури для запровадження санкцій проти бюро. Макеєв також закликав іноземний та український бізнес відмовитися від роботи з «Coop Himmelb(l)au». Крім того, керівництву бюро планують заборонити в'їзд в Україну.

«Тепер з іменем цього бюро буде пов’язане ганебне пособництво окупанту у вчиненні міжнародного злочину, а його керівник Вольф Прікс ще довго не позбудеться тавра «кишенькового архітектора Кремля»», — зазначив Макеєв.

Що це за будівництво?

У 2019 році тодішній прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження про створення в анексованому Криму двох закладів культури: «Севастопольського державного театру опери та балету» й «Академії хореографії». Проєкт підтримав президент РФ Володимир Путін.

Будівництво розпочали на мисі Кришталевий. Крім театру опери й балету, там планується побудувати музейний комплекс та філію найбільших музеїв Росії.

Про те, що у будівництві бере участь «Coop Himmelb(l)au» з Австрії, 30 листопада повідомив посол України в Австрії Олександр Щерба. Він зазначив, що на початку жовтня дзвонив директору бюро Вольфу Пріксу та просив його відмовитися від участі, але той не погодився.

Ще на цю тему