Санкції за Керченський міст не змінять політику Кремля – російський економіст

08:01 12.10.2020

Російський економіст, експерт Московського Центру Карнегі Андрій Мовчан вважає, що антиросійські санкції Заходу малоефективні через те, що запроваджуються не проти перших осіб держави, а проти тих, «кому це не дуже важливо».

Так він прокоментував Крим.Реалії розширення пакету санкцій ЄС за будівництво Керченського мосту.

Експерт упевнений, що продовження і розширення цих санкцій не змінять політику Кремля.

«Є дуже чіткий сигнал на високому рівні розвинених країн у зв'язку в загальному з неефективністю санкцій. Головне завдання санкцій – це не завдавати шкоди тим, хто їх впроваджує, а не, скажімо, закликати тих, проти кого ці санкції, до зміни політики. Тому виникають такі беззубі персональні санкції проти не перших осіб держави, а людей не дуже важливих і тих, кому це не дуже важливо самим», – пояснив свою позицію економіст.

Він також переконаний, що санкції «історично доводять свою неефективність».

«Це, скоріше, вираження ставлення, ніж спроба щось змінити. Тому говорити про ефективність санкцій у принципі не доводиться. Крім санкцій останнього рівня, санкцій останньої надії, типу, наприклад, ембарго на експорт нафти, як було в Ірані. Навіть із подібними санкціями ви, напевно, бачите, що навіть в Ірані режим таки не змінився», – додав Мовчан.

Головний виконавчий директор аналітичного центру «ADASTRA» Віктор Карвацький навпаки вважає, що санкції працюють.

«Це психологічний індикатор того, що консенсус щодо Криму є, і санкції стоять на порядку денному, і жодна з країн ЄС не підіймає питання про їхнє скасування або саботаж. Санкції правда діють. Будь то Ротенберг або Пригожин, або будь-хто інший, хто входить у найближче коло путінського оточення, або в принципі будь-яка велика російська компанія, яка потрапила до списку санкцій і зазнала їхнього впливу», – переконаний Карвацький.

1 жовтня Рада ЄС ухвалила рішення про доповнення переліку індивідуальних санкцій щодо осіб і організацій, які підривають цілісність і суверенітет України, двох фізичних та чотирьох юридичних осіб, причетних до будівництва Керченського мосту.

Ще на цю тему