У Єврокомісії розповіли, чому вирішили розширити список санкцій щодо Керченського мосту

08:30 06.10.2020

Рада ЄС доповнила список санкцій щодо будівництва Керченського мосту, тому що вважає його зведення «наступним кроком до насильницької інтеграції нелегально анексованого Криму».

Про це Крим.Реалії повідомив представник Єврокомісії з питань закордонних справ і політики безпеки Петер Стано.

«Будівництво Керченського моста було предметом декількох заяв ЄС. Ми неодноразово висловлювали стурбованість, тому що бачимо в цьому (будівництво Керченського моста –​ КР) наступний крок до насильницької інтеграції нелегально анексованого Криму та порушення Росією територіальної цілісності України», – повідомив Стано.

Він зазначив, що Рада ЄС прийняла рішення внести до списку санкцій двох осіб і чотири підприємства через те, що вони «підривають або загрожують територіальній цілісності та незалежності України».

«Внесення їх до списку санкцій – це висвітлення їх ролі в будівництві Керченського мосту і залізничного сполучення, яке з'єднує Росію з незаконно анексованою територією України через Керченську протоку», – сказав Стано.

За його словами, санкції передбачають заборону на в'їзд, заморожування рахунків і заборону на фінансування тих, проти кого введені обмеження.

Раніше посли ЄС схвалили санкції проти двох фізичних і чотирьох юридичних осіб за будівництво Керченського мосту.

Велика Британія після Європейського союзу запровадила санкції щодо осіб і структур, пов'язаних із будівництвом Керченського мосту. Про це повідомляється на сайті Мінфіну Британії.

Так, у списку санкцій виявилися:

генеральний директор «Гранд Сервіс Експрес» Олександр Ганов;
заступник гендиректора інфраструктурних проєктів компанії «Стройгазмонтаж» Леонід Риженькін;
«Ленпромтранспроєкт»;
Дирекція з будівництва залізниці Беркакіт-Томмот-Якутськ;
«Кримська залізниця»;
Кримська перша страхова компанія.
У документі наголосили, що активи, які належать цим структурами і приватним особам, які перебувають у британській юрисдикції, будуть заморожені.

Раніше перша заступник голови МЗС України Еміне Джеппар подякувала Комітету постійних представників ЄС за рішення розширити перелік підсанкційних осіб і організацій, причетних до підриву суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема – до будівництва Керченського мосту.

У транспортній компанії «Гранд Сервіс Експрес» стверджують, що санкції ЄС і Великої Британії за будівництво Керченського мосту не вплинуть на роботу перевізника.

18 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Рада Європейського Союзу продовжила на рік санкції проти Росії за анексію Криму.

Санкції були запроваджені в 2014 році у відповідь на російську анексію українського півострова. Відтоді їх кілька разів продовжували і розширювали.

Ще на цю тему