Пандемія додала перешкод у вирішення Придністровського конфлікту – президент Молдови

10:20 24.09.2020

Придністровський конфлікт досі залишається невирішеним через відсутність політичної волі зацікавлених сторін, а пандемія створила нові перешкоди.

Про це в своєму виступі на 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН заявив президент Молдови Ігор Додон, повідомляє Центр новин ООН, передає УНН.

«В останні роки ми зосередилися на питаннях, які потребують пріоритетних дій. Серед них — забезпечення і гарантування вільного пересування по всій країні, створення єдиного економічного простору і просування заходів щодо зміцнення довіри», — сказав Додон.

Він зазначив, що ситуація навколо пандемії коронавіруса створила нові перешкоди для вільного пересування людей і товарів між двома берегами Дністра, через що затягується переговорний процес.

Додон також підкреслив, що остаточне політичне рішення про повне врегулювання Придністровського конфлікту має базуватися виключно на ініціативах, сформульованих безпосередньо Молдовою.

«Тому ми докладемо необхідних зусиль для того, щоб перший проект Базових параметрів і принципів остаточної моделі вирішення [Придністровського конфлікту] був розроблений в найкоротші терміни і представлений в першій половині наступного року всім учасникам формату «5 + 2» і зацікавленим сторонам для обговорення», — заявив Додон.

Нагадаємо, що учасниками переговорного формату «5 + 2» щодо Придністров’я є Молдова, Придністров’є, ОБСЄ, Росія, Україна і спостерігачі від США та ЄС.

Президент Молдови також висловив надію на розширення співпраці ОБСЄ і ООН.

«Ми дуже розраховуємо на ОБСЄ як стабілізуючий фактор на регіональному рівні. Разом з тим, ми вважаємо, що існують і необхідні передумови для відновлення двостороннього діалогу з Російською Федерацією з метою визначення рішення по складах в Кобасне. Близько 20 тисяч тонн вже застарілих боєприпасів залишаються на території Республіки Молдова», — заявив президент Молдови.

Ще на цю тему