У «Чорноморнафтогазі» хочуть санкцій проти біржі, на якій торгують газовим конденсатом з Криму

17:30 09.09.2020

Україна повинна запровадити санкції проти біржі, на якій торгують газовим конденсатом з окупованого Криму.

Про це розповіла гендиректор відтвореного на материковій Україні підприємства «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова виданню Крим.Реалії.

Російський «Чорноморнафтогаз» з липня 2016 року бере участь у торгах на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарній біржі і продає газовий конденсат з відвантаженням з Євпаторії та Феодосії. Судячи зі статистики у відкритих джерелах, за весь час торгів компанія реалізувала понад 160 тисяч тонн газового конденсату на суму більше ніж 4 мільярди рублів.

Світлана Нєжнова вважає, що для протидії таким угодам Україні варто запровадити санкції проти самої біржі.

«Треба подивитися в нашому законі, хто саме має бути їх ініціатором. Безумовно, «Чорноморнафтогаз» завжди реагує на подібні ситуації та повідомляє в правоохоронні органи про те, що відбувається з українським газом і активами в тимчасово окупованому Криму. Але мушу сказати, що розвиток санкційної політики України щодо півострова зараз не є в активній фазі», – сказала Нєжнова.

Раніше НАК «Нафтогаз України» і шість компаній групи «Нафтогаз» подали відповідь на зустрічну заяву Росії про розмір компенсації збитків у рамках арбітражного провадження в Гаазі.

В українській компанії уточнили, що в арбітражі щодо кримських активів «Нафтогазу» протистоїть Росія, а не «Газпром». Тому цей арбітраж не підпадає під угоду про врегулювання з «Газпромом», яке «Нафтогаз» уклав у грудні.

У 2014 році бурові установки, флот та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» були захоплені під час анексії Криму Росією. Після цього НАК «Нафтогаз України» втратила контроль над цим кримським підприємством. Пізніше ДАТ «Чорноморнафтогаз» було відтворено на материковій частині України.

17 жовтня 2016 року НАК «Нафтогаз України» і шість її дочірніх компаній ініціювали арбітражне провадження проти Росії з вимогою відшкодувати збитки, завдані захопленням активів групи в Криму. «Нафтогаз» ініціював провадження відповідно до угоди між Кабміном України та урядом Росії про сприяння, здійснення і взаємний захист інвестицій.

У 2017 році компанія «Нафтогаз України» подала позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд доларів збитків від втрати активів у результаті анексії Криму. З урахуванням відсотків ця сума становить 8 млрд доларів.

Суд при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив, що Росія винна у втраті кримських активів НАК «Нафтогаз України».

Ще на цю тему